2316 016 726  Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 10:00-18:00 & Πέμπτη 10:00-14:00            ΕΙΣΟΔΟΣ  |   ΕΓΓΡΑΦΗ   
» Αρχική » Άρθρα » Τρόπος ζωής

Υγρασία: Ποια προβλήματα υγείας προκαλεί και ποια επιδεινώνει
 Η υγρασία είναι σε κάποιο βαθμό απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, όταν όμως ξεπερνά τα φυσιολογικά ποσοστά, έχει επιπτώσεις στην υγεία.

Η υγρή ατμόσφαιρα πυροδοτεί τις κρίσεις άσθματος, τις ρινίτιδες, τις αρθρίτιδες και τις ημικρανίες, ενώ επιδεινώνει και κάποια καρδιολογικά προβλήματα.

 

Ειδικά όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα ή πάσχουν από αλλεργίες, ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως στα αναπνευστικά προβλήματα συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό οι μύκητες (εσωτερικών και εξωτερικών χώρων), που αναπτύσσονται από την υγρασία και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στα σπίτια που δεν αερίζονται καλά.

Δείτε παρακάτω ποια προβλήματα προκαλεί και επιδεινώνει η υγρασία, σύμφωνα με το onmed.gr:

Περισσότεροι θάνατοι από οξύ έμφραγμα: Σύμφωνα με τα συμπεράσματα ελληνικής μελέτης, την περίοδο του χειμώνα που υπάρχει αυξημένη υγρασία (72,6%), ο μέσος ημερήσιος αριθμός θανάτων από οξύ έμφραγμα ήταν περίπου 32% μεγαλύτερος σε σχέση με το καλοκαίρι. Η εποχιακή αυτή διακύμανση αφορούσε κατά κύριο λόγο την ηλικιακή ομάδα των ατόμων άνω των 70 χρόνων, μεταξύ των οποίων οι θάνατοι τον Δεκέμβριο ήταν κατά μέσο όρο διπλάσιοι από τον Ιούνιο. Τα στοιχεία της μελέτης έδειξαν ακόμα ότι οι άνδρες αντιπροσώπευαν το 86% εκείνων που απεβίωσαν και ήταν κάτω των 50 ετών, ενώ μεταξύ των άνω των 70 το 47,5% ήταν γυναίκες.

Επιδεινώνει τα αναπνευστικά προβλήματα: Η έντονη υγρασία στην ατμόσφαιρα προκαλεί μορφολογικές αλλοιώσεις στους κόκκους της γύρης, πυροδοτώντας τις αναπνευστικές αλλεργίες και τις κρίσεις άσθματος. Πολλές έρευνες της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, επισημαίνουν πως στα αναπνευστικά προβλήματα συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό οι μύκητες (εσωτερικών και εξωτερικών χώρων) που αναπτύσσονται λόγω υγρασίας.

Ρευματισμοί: Ο μηχανισμός πίσω από τη σχέση υγρασίας και αρθροπαθειών δεν είναι σαφής. Φαίνεται όμως ότι η υγρασία επηρεάζει μια ομάδα υποδοχέων στις αρθρώσεις, οι οποίοι διεγείρουν την παραγωγή ουσιών που προκαλούν φλεγμονή και πόνο. Έτσι ο υγρός καιρός «χτυπά» το μυϊκό σύστημα και «πλήττει» τις αρθρώσεις κυρίως αυτών που υποφέρουν από μετατραυματικές αρθρίτιδες, αρθριτικά και ρευματισμούς. Η υγρασία στην ατμόσφαιρα γίνεται αμέσως αντιληπτή από τους ρευματοπαθείς με πόνους στα άκρα. Δεν είναι λίγοι επίσης αυτοί που παραπονιούνται ότι τους πονά ένα παλιό κάταγμα. Μελέτες αναφέρουν επίσης ότι όσοι ζουν σε υγρό περιβάλλον κοντά στη θάλασσα -όπως για παράδειγμα στα νησιά και τα παράλια του Ιονίου- συχνά παρουσιάζουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις του μυοσκελετικού συστήματος (άλατα). Τις αλλοιώσεις αυτές μερικοί μπορεί να τις παρουσιάσουν μετά τα 30, γι' αυτό νέοι άνθρωποι όταν ο καιρός αλλάζει παραπονιούνται για πόνους στα χέρια και στα πόδια.

Πονοκέφαλοι: Στατιστικά έχει βρεθεί ότι η συχνότητα των κρίσεων ημικρανίας και γενικά των πονοκεφάλων επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την υγρασία. Π.χ. στις βόρειες και υγρές περιοχές της Ελλάδας αναφέρουν κεφαλαλγίες περισσότεροι κάτοικοι από ό,τι σε άλλες περιοχές με λιγότερη υγρασία, όπως για παράδειγμα στην Πελοπόννησο. Ο υγρός καιρός μπορεί να προκαλέσει κρίσεις ημικρανίας όχι μόνο σε αυτούς που υποφέρουν από πονοκεφάλους αλλά και σε άτομα που δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα.

Δερματοπάθειες: Η υγρασία επιδεινώνει και ορισμένα δερματικά προβλήματα, όπως η ακμή και οι μυκητιάσεις. Τόσο ο σταφυλόκοκκος (που ενοχοποιείται για την ακμή) όσο και οι μύκητες, αγαπούν το υγρό περιβάλλον. Το σχολαστικό σκούπισμα και η σωστή φροντίδα του δέρματος, είναι τα μόνα που βοηθούν σε αυτές τις περιπτώσεις.

Σεμινάρια – Εκπαίδευση

 
Άρθρα
« Επιστροφή