2316 016 726  Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 10:00-18:00 & Πέμπτη 10:00-14:00            ΕΙΣΟΔΟΣ  |   ΕΓΓΡΑΦΗ   
» Αρχική » Άρθρα » Εναλλακτικές θεραπείες

Υγρασία - Προσέγγιση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής
Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική αναγνωρίζει διαφορετικούς παράγοντες επιρροής στα συστήματα του σώματός μας, όπως ο άνεμος, η θερμότητα και η υγρασία.Εδώ θα δούμε τις επιπτώσεις της υγρασίας στο σώμα από τη σκοπιά της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής.

Μία από τις πιο κεντρικές έννοιες της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής είναι αυτή της στενής σύνδεσης μεταξύ του σώματος και του περιβάλλοντος. Η φυσιολογία των κυττάρων, των ιστών, των οργάνων και των  μεσημβρινών του σώματος, βρίσκονται σε εσωτερική ισορροπία και προσαρμόζονται  συνεχώς στις ιδιοτροπίες του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Εάν το σώμα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις αλλαγές στο περιβάλλον, η εσωτερική ισορροπία θα χαθεί και πιθανώς θα προκληθεί ασθένεια. Η υγρασία είναι μια κατάσταση που υπάρχει μέσα στο σώμα. Μπορούμε να το καταλάβουμε ως αντανάκλαση της υγρασίας όπως εμφανίζεται στη φύση. Η υγρασία προκύπτει όταν το σώμα επηρεάζεται με διάφορους τρόπους. Μπορεί να οφείλεται είτε σε πρόβλημα που προκύπτει από την αδυναμία του πεπτικού συστήματος να μεταφέρει υγρά, είτε από το σώμα που κατακλύζεται από την εξωτερική υγρασία του περιβάλλοντος (υγρός καιρός, υγρές συνθήκες διαβίωσης, τροφές που παράγουν υγρασία). Μπορεί επίσης να προκύψει ως απάντηση σε ασθένεια ή από την υπερβολική χρήση φαρμάκων που προάγουν την υγρασία, όπως ορισμένα αντιβιοτικά. Μια συμπυκνωμένη, εύκολα αναγνωρίσιμη μορφή υγρασίας είναι το φλέγμα.

 

Υγρασία – Προσέγγιση της Π.Κ.Ι.

Στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική υπάρχει ένα ρητό : «Το στοιχείο της γης δημιουργεί υγρασία και το μεταλλικό στοιχείο την αποθηκεύει». Τα όργανα που σχετίζονται με το στοιχείο της γης είναι το στομάχι και ο σπλήνας. Τα όργανα που σχετίζονται με το μεταλλικό στοιχείο είναι οι πνεύμονες και το παχύ έντερο.

Όταν δημιουργείται υγρασία λόγω διαταραχής της πέψης, τείνει να καταλήγει στους πνεύμονες και το παχύ έντερο. Όταν η υγρασία εισχωρεί στους πνεύμονες, το σύνηθες σύμπτωμα είναι το φλέγμα που εμφανίζεται κατά τον βήχα (ειδικά μετά από φαγητό  που είναι εγγενώς δύσκολο να χωνευτεί, όπως κρύα γαλακτοκομικά προϊόντα ή λιπαρά τρόφιμα).

Όταν η υγρασία αποθηκεύεται στο παχύ έντερο, βρίσκουμε διάφορες εντερικές διαταραχές, περισσότερο από την πλευρά των χαλαρών κοπράνων, διάρροιες κ.λπ. Ακόμα και τα εντερικά βουητά οφείλονται στην υγρασία. Η εσωτερική υγρασία οφείλεται άμεσα στις μειωμένες λειτουργίες μετασχηματισμού και μεταφοράς του σπλήνα.

Στην κινεζική ιατρική, η υγρασία θεωρείται η αιτία ή ο παράγοντας που συμβάλλει σε πολλές ασθένειες όπως η υψηλή χοληστερόλη, ο καρκίνος, οι μεταβολικές διαταραχές, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ινομυαλγία, το έκζεμα, οι αλλεργίες και οι περιβαλλοντικές ασθένειες.

Υπάρχουν δύο γενικές κατηγορίες υγρασίας: εξωτερική και εσωτερική.

Η εσωτερική υγρασία είναι η πιο κοινή και εύκολα συνδυάζεται με ζέστη ή κρύο για να προκαλέσει υγρασία-ζέστη ή υγρασία-κρύο.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα βάρους, πρήξιμο του δέρματος, πρήξιμο ή κατακράτηση νερού, διογκωμένη κοιλιά, εκκρίσεις φλέγματος, οζώδεις μάζες, χαλαρά έντερα κ.λπ. Τα άτομα με κατάσταση υγρασίας συχνά έχουν υποτονική ενέργεια και/ή παίρνουν εύκολα βάρος.

Η εξωτερική υγρασία είναι μια κατάσταση παρατεταμένης υψηλής υγρασίας που εμφανίζεται συνήθως στα τέλη του καλοκαιριού/αρχές φθινοπώρου ή κατά τη διάρκεια βροχερών καιρικών συνθηκών μεγάλης διάρκειας.

Οι άνθρωποι συχνά παραπονιούνται για ζάλη, βαριά αίσθηση στο κεφάλι και το σώμα και πόνο και πόνο στις αρθρώσεις.

 

Περισσότερα μαθαίνουμε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων Ρεφλεξολογίας και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής  που διδάσκονται στις σχολές μας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε ΕΔΩ.

 

Σεμινάρια – Εκπαίδευση

 
Άρθρα
« Επιστροφή