2316 016 726  Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 10:00-18:00 & Πέμπτη 10:00-14:00            ΕΙΣΟΔΟΣ  |   ΕΓΓΡΑΦΗ   

Ιστορία της ρεφλεξολογίας-Ζωνοθεραπείας

Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που γίνονται αναφορές σχετικά με την ρεφλεξολογία.

Στην αρχαία Ελλάδα ο Ιπποκράτης θεωρούσε ότι διασφάλιση της υγείας των ανθρώπων ήταν η ισορροπία των χυμών του (αίμα, φλέγμα, κίτρινη χολή, μαύρη χολή). Ότι έπρεπε να οφελείς και όχι να βλάπτεις. Μια μορφή ρεφλεξολογίας ήταν η πίεση στο αυτί των μαθητών του που είχαν κάποιο σωματικό πόνο, με καρπούς οσπρίων, π.χ. φακές, ρεβίθια.

Για την ρεφλεξολογία στο πέλμα έχουμε αναφορές στο βιβλίο του Κινέζου αυτοκράτορα Huang-ti “The Yellow Emperor’s book of internal Medicine”, το οποίο γράφτηκε 3.000 χρόνια πριν.
Στην Αίγυπτο στην νεκρόπολη της Σακκάρα βρέθηκε πάπυρος στην Πυραμίδα του Ιατρού ο οποίος χρονολογείται το 2330π.χ. Οι τοιχογραφίες απεικονίζουν άτομα να παρέχουν ρεφλεξολογία σε δύο ασθενείς.
Στην Ασία ο αυτοκράτωρ Χουάνκτι της Κίνας το 2.000 π.Χ γράφει σε βιβλίου του για την πιεσοθεραπεία.

Στο πέρασμα των αιώνων και ιδιαίτερα την περίοδο του Σκοταδισμού πιστεύεται ότι χάθηκαν πολλά στοιχεία εναλλακτικών μεθόδων ευεξίας.
Στην νεότερη ιστορία πρόδρομος της ζωνοθεραπείας ( 1.913μ.Χ ) ήταν ο Δρ. Φιτζέραλντ, ωτορινολαρυγγολόγος στο νοσοκομείο της Βοστόνης και στο νοσοκομείο του Αγίου Φραγκίσκου στο Κονέκτικατ των Η.Π.Α. που ανακάλυψε ότι η εφαρμογή πίεσης στις ρώγες των δακτύλων και η πρόσδεση ελαστικών ταινιών γύρω από το μεσαίο τμήμα τους έχει αναισθητική επίδραση στο πρόσωπο.
Επίσης ενθάρρυνε στους ασθενείς του που πονούσαν να κρατούν μια χτένα πιέζοντας τα δόντια της στην παλάμη τους για να μετριάσουν τον πόνο.

Η ρεφλεξολογία αναφέρεται στο παρελθόν και ως “ζωνοθεραπεία”. Η μετάβαση από την ζωνοθεραπεία στην ρεφλεξολογία έγινε από την φυσιοθεραπεύτρια Γιούνις Ν. Ινγραμ. Έχοντας την ευκαιρία να φροντίσει ανθρώπους παρατηρώντας τα σημεία στα πόδια δήλωσε ότι τα αντανακλαστικά σημεία των άκρων ποδιών είναι ακριβής καθρέπτρης των οργάνων, των λειτουργιών και των δομών του σώματος. Μαθητές της ακολούθησαν το έργο της φθάνοντας στην σημερινή εποχή.

Η ρεφλεξολογία θεωρείται σήμερα μία από τις δημοφιλέστερες συμπληρωματικές μεθόδους.


Σεμινάρια – Εκπαίδευση































































 
Άρθρα