2316 016 726        Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη 10:00-14:00 & 17:00-21:00            ΕΙΣΟΔΟΣ  |   ΕΓΓΡΑΦΗ   
» Αρχική » Άρθρα » Παθήσεις

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Αιτίες και θεραπεία
 Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι μια νευρολογική διαταραχή που προκαλεί δυσφορία στα κάτω άκρα κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης. Αυτή η διαταραχή ονομάζεται επίσης νόσος Willis-Ekbom (WED) και επηρεάζει το 3% του πληθυσμού.

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών προκαλεί έντονη δυσφορία και ως εκ τούτου αποτρέπει την κατάλληλη ανάπαυση. Το πιο περίεργο είναι ότι η κίνηση ή το περπάτημα μπορεί να ανακουφίσει την ταλαιπωρία.

Αιτίες και χαρακτηριστικά του συνδρόμου των ανήσυχων ποδιών

Η επιθυμία να μείνουν τα πόδια σε κατάσταση ηρεμίας είναι το κύριο σύμπτωμα αυτής της νόσου. Ενώ είναι πιο συνηθισμένο μετά την ηλικία των 40 ετών, μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και μπορεί να επηρεάσει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.

Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι σε αυτή την κατάσταση – το 20% των περιπτώσεων προκαλείται από αναιμία, περπάτημα το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ή ορισμένα φάρμακα, μεταξύ άλλων.

Μια συγκεκριμένη αιτία είναι η αλλοίωση της λειτουργίας της ντοπαμίνης. Όταν αυτός ο νευροδιαβιβαστής δεν λειτουργεί όπως πρέπει στο νευρικό σύστημα, επηρεάζει άμεσα τις κινητικές δεξιότητες. Επηρεάζει ιδιαίτερα άτομα με χαμηλά επίπεδα σιδήρου, βασικά τρόφιμα ντοπαμίνης.

Θεραπεία του συνδρόμου των ανήσυχων ποδιών

Η σωστή θεραπεία εξαρτάται από τη συγκεκριμένη διάγνωση. Ένα άτομο με έλλειψη σιδήρου που πάσχει από σύνδρομο ανήσυχων ποδιών πιθανότατα θα χρειαστεί μόνο στοματικά ή ενδοφλέβια συμπληρώματα σιδήρου και φερριτίνης.

Σε γενικές γραμμές, αυτό το σύνδρομο μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο φυσικά όσο και με φάρμακα. Στην τελευταία περίπτωση, ορισμένα φάρμακα που αυξάνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Τα συμπληρώματα σιδήρου και ασβεστίου βοηθούν στην ανακούφιση από την ταλαιπωρία. Τα μυοχαλαρωτικά συνιστώνται επίσης για τη θεραπεία αυτού του συνδρόμου. Ωστόσο, πρέπει να έχετε κατά νου ότι αυτά τα προϊόντα αντενδείκνυνται κατά την εγκυμοσύνη.

Όσον αφορά τα φυσικά και οικιακά φάρμακα, μπορείτε να καταφύγετε σε μασάζ, καθημερινή άσκηση και κρύες κομπρέσες. Ασκήσεις όπως η γιόγκα ή το πιλάτες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση από την ταλαιπωρία. Επιπλέον, πρέπει να αποφεύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και τον καπνό.

Σεμινάρια – Εκπαίδευση


































Σεμινάριο Deep Tissue Massage
18/03/2023 16:00-21:00
 











 
Άρθρα








« Επιστροφή