2316 016 726  Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 10:00-18:00 & Πέμπτη 10:00-14:00            ΕΙΣΟΔΟΣ  |   ΕΓΓΡΑΦΗ   
» Αρχική » Άρθρα » Παθήσεις

Νυχτερινή εφίδρωση: Ποιες είναι οι αιτίες του προβλήματος
 Ιδρώνετε υπερβολικά στον ύπνο σας ενώ η θερμοκρασία του δωματίου σας είναι φυσιολογική;
 

Οι αιτίες της νυχτερινής εφίδρωσης μπορεί να είναι πολλές και διαφορετικές και να οφείλονται σε ορμονικές διαταραχές, άλλα προβλήματα υγείας ή ακόμη και να αποτελούν παρενέργειες μιας φαρμακευτικής αγωγής.

Σε κάθε περίπτωση μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου σας, για αυτό και είναι σημαντικό να εξετάσετε τους λόγους που αντιμετωπίζετε το συγκεκριμένο πρόβλημα προκειμένου να προχωρήσετε στην αντιμετώπισή του.

Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Εάν έχετε διαβήτη τύπου 1, ο ιδρώτας μπορεί να είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας, σας ειδοποιεί για χαμηλά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, δηλαδή την υπογλυκαιμία. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, αυτό προκαλεί την απελευθέρωση της επινεφρίνης (που είναι γνωστή και ως αδρεναλίνη), της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για τον ιδρώτα σας.

Άγχος

Όταν είστε στρεσαρισμένοι, η υγρασία απελευθερώνεται από τους ιδρωτοποιούς αδένες στις μασχάλες, τη βουβωνική χώρα και το τριχωτό της κεφαλής. Για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα δοκιμάστε ήπια γιόγκα πριν τον ύπνο, βαθιές αναπνοές ή μία πρακτική διαλογισμού.

Εμμηνόπαυση

Έως και το 85% των γυναικών αναφέρουν εξάψεις κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι οποίες δεν συμβαίνουν μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στην εμμηνόπαυση, τα οιστρογόνα και οι ορμόνες προγεστερόνης που, μεταξύ άλλων επηρεάζουν τον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος, μεταβάλλονται σημαντικά προκαλώντας εξάψεις.

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Οι νεαρές γυναίκες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της νυχτερινής εφίδρωσης λόγω των ορμονικών αλλαγών που συντελούνται πριν την περίοδό τους. Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι οι γυναίκες στην ωχρινική τους φάση (στο δεύτερο μισό του εμμηνορροϊκού κύκλου) σημειώνουν αύξηση στην παραγωγή ιδρώτα, σε σύγκριση με όταν διανύουν το πρώτο μισό του κύκλου τους.

Αλκοόλ

Το ίδιο ποτήρι κρασί που μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε πριν κοιμηθείτε, θα μπορούσε να σας οδηγήσει να ξυπνήσετε ιδρωμένοι. Το αλκοόλ ενδέχεται να επηρεάσει το νευρικό σύστημα και την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει και να αντιλαμβάνεται τη θερμοκρασία του σώματος.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών και των φαρμάκων για διαβητικούς, μπορεί να ευθύνονται για το πρόβλημα σύμφωνα με την Mayo Clinic, καθώς επηρεάζουν την παραγωγή αδρεναλίνης κατά τρόπο που οδηγούν σε εντονότερη εφίδρωση.

Πηγή: onmed.gr


 
 
 
Σεμινάρια – Εκπαίδευση

 
Άρθρα
« Επιστροφή