2316 016 726  Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 10:00-18:00 & Πέμπτη 10:00-14:00            ΕΙΣΟΔΟΣ  |   ΕΓΓΡΑΦΗ   
» Αρχική » Άρθρα » Εναλλακτικές θεραπείες

Τι έιναι τα βάμματα; και που μπορούν να βοηθήσουν;
Το όνομα βάμμα προέρχεται από το λατινικό tinctus, που σημαίνει βρεγμένο ή βουτηγμένο, το οποίο αργότερα, έγινε «βάμμα». Μέχρι τον 17ο αιώνα, το βάμμα έγινε ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το χρώμα του φαρμάκου ή ενός φυτικού διαλύματος. Αυτό συμβαίνει επειδή τα βάμματα παίρνουν το χρώμα των φυτών από τα οποία εξάγονται. Για παράδειγμα, τα βάμματα από άνθη ιβίσκου έχουν ένα βαθύ μοβ. Αυτά που φτιάχνονται από άνθη χαμομηλιού έχουν σκούρο κίτρινο χρώμα.

Τα βάμματα είναι συμπυκνωμένα εκχυλίσματα βοτάνων που παρασκευάζονται από φυτά και χρησιμοποιούνται ως φυτικό φάρμακο. Με όρους χημείας, τα βάμματα είναι διαλύματα που χρησιμοποιούν αλκοόλ και νερό ως διαλύτη. Η αλκοόλη εξάγει ενεργά θρεπτικά συστατικά από τα φυτά για να σχηματίσει ένα συμπυκνωμένο υγρό. Αυτός ο συνδυασμός επιτρέπει την εξαγωγή μεγαλύτερου μέρους ολόκληρου του φυτού και επίσης διατηρεί το φάρμακο για πολύ μεγαλύτερη χρήση. Λαμβάνονται από το στόμα για να ανακουφίσουν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας ή  προληπτικά για να υποστηρίξουν συγκεκριμένα στοιχεία που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού και την ενίσχυση του.

Ακολουθούν ορισμένα κοινά φυτά που χρησιμοποιούνται για βάμματα και τα οποία επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να ωφελήσουν την υγεία σας:

Χαμομήλι (άνθος). Έρευνα: Το χαμομήλι είναι ένα φυτό που είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία του άγχους, στην επούλωση πληγών και στη μείωση της φλεγμονής

Feverfew (φύλλο). Το Feverfew χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά για τη μείωση του πυρετού, αλλά σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι το χρησιμοποιούν για την πρόληψη της ημικρανίας και τη θεραπεία της αρθρίτιδας. Ωστόσο, οι μελέτες σχετικά με την επίδραση του πυρετού στην πρόληψη της ημικρανίας είναι ασαφείς. Κάποιοι προτείνουν ότι λειτουργεί και άλλοι προτείνουν ότι δεν είναι αξιόπιστη πηγή. Υπάρχουν κάποιες αναπτυσσόμενες έρευνες που υποδηλώνουν τη δυνατότητα του πυρετού να θεραπεύσει τον καρκίνο, τον πόνο και τη ροδόχρου ακμή. Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν ποντίκια έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σχετικά με τον πυρετό ως πιθανή θεραπεία για το άγχος και την κατάθλιψη.

Σκόρδο (σκελίδες, ρίζα). Μια ανάλυση αρκετών μικρών και περιορισμένων επιστημονικών μελετών δείχνει ότι το σκόρδο είναι αποτελεσματικό στο να κάνει μικρές μειώσεις της ολικής χοληστερόλης και της LDL (κακής) χοληστερόλης, αλλά τα αποτελέσματα ήταν ασαφή. Μια περαιτέρω ανάλυση έδωσε αποτελέσματα που ήταν κάπως πιο πειστικά. Πρότειναν ότι το σκόρδο ήταν αποτελεσματικό στη μείωση της ολικής χοληστερόλης και της LDL χοληστερόλης όταν χρησιμοποιείται για περισσότερο από 2 μήνες. Οι επιστήμονες μελετούν επίσης τώρα την πιθανή χρήση του σκόρδου στη θεραπεία του καρκίνου.

Πιπερόριζα). Η έρευνα δείχνει ότι το τζίντζερ μπορεί να μειώσει τη ναυτία στις έγκυες γυναίκες και ανέκδοτες αναφορές υποστηρίζουν ότι είναι μια καλή θεραπεία για την ασθένεια της κίνησης.

Gingko (φύλλο). Το Ginkgo χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία μιας σειράς καταστάσεων από το άσθμα έως τις εμβοές. Πρόσφατα, οι επιστήμονες διερεύνησαν την πιθανή χρήση του για τη βελτίωση της μνήμης, την πρόληψη της άνοιας και την ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Μελέτες δείχνουν ότι το ginkgo περιέχει χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι ενισχύουν τον τρόπο λειτουργίας των εγκεφαλικών κυττάρων. Αλλά δεν εξηγεί πώς επηρεάζει το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος σε ένα πραγματικό άτομο.

Τζίνσενγκ (ρίζα). Η έρευνα δείχνει ότι το τζίνσενγκ μπορεί να έχει ευεργετικά ψυχολογικά και ανοσοποιητικά αποτελέσματα. Προτείνει επίσης ότι το τζίνσενγκ μπορεί να βοηθήσει άτομα με διαβήτη.

Γαϊδουράγκαθο (φρούτο). Έρευνες δείχνουν ότι το γαϊδουράγκαθο μπορεί να θεραπεύσει ασθένειες του ήπατος.

St. John’s wort (άνθος, φύλλο). Μια ανασκόπηση μελετών για το βότανο του Αγίου Ιωάννη δείχνει ότι μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Saw palmetto (φρούτο). Ενώ το saw palmetto έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη εδώ και δεκαετίες, νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό όσο πίστευαν κάποτε οι άνθρωποι.

Βαλεριάνα (ρίζα). Μια μεγάλη ανασκόπηση μελετών δείχνει ότι η ρίζα βαλεριάνας μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.

 

Τα βάμματα είναι εξαιρετικά για :

                    Προστάτη

                    Πέτρες στα νεφρά

                    Αδυνάτισμα

                    Εμμηνόπαυση

                    Δυσκοιλιότητα

                    Άγχος-στρες

                    Ενίσχυση του ανοσοποιητικού

                    Αποτοξίνωση

                    Ηπατικές βλάβες

                    Νευρικές διαταραχές

                    Υπερένταση

                    Ημικρανίες

                    Κρυολόγημα

 

Εάν θέλετε να προμηθευτείτε βάμματα μπορείτε να πατήστε ΕΔΩ 

Σεμινάρια – Εκπαίδευση

 
Άρθρα
« Επιστροφή