2316 016 726  Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 10:00-18:00 & Πέμπτη 10:00-14:00            ΕΙΣΟΔΟΣ  |   ΕΓΓΡΑΦΗ   
» Αρχική » Άρθρα » Εναλλακτικές θεραπείες

Πως λειτουργεί η ρεφλεξολογία; 4 θεωρίες
 Οι ρεφλεξολόγοι θεωρούμε ότι η ρεφλεξολογία βοηθά στην απελευθέρωση του στρες, το οποίο με τη σειρά του βοηθά το σώμα να θεραπευτεί και να αναγεννηθεί. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για το πώς λειτουργεί αυτή η διαδικασία.

Θεωρία 1

Η ρεφλεξολογία λειτουργεί με το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτή η θεωρία βασίζεται στην έρευνα που έγινε στη δεκαετία του 1890 από τον Sir Henry Head και τον Sir Charles Sherrington, οι οποίοι άρχισαν να δείχνουν μέσω της έρευνάς τους ότι υπάρχει νευρολογική σχέση μεταξύ του δέρματος και των εσωτερικών οργάνων και ότι ολόκληρο το νευρικό σύστημα προσαρμόζεται στο ερέθισμα.
Σύμφωνα με τη θεωρία, η εφαρμογή πίεσης στα πόδια, τα χέρια ή τα αυτιά από το ρεφλεξολόγο στέλνει ένα ήρεμο μήνυμα από τα περιφερειακά νεύρα σε αυτά τα άκρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του σηματοδοτεί το σώμα στο να προσαρμόσει το επίπεδο έντασης. Αυτό αυξάνει τη συνολική χαλάρωση, φέρνει τα εσωτερικά όργανα και τα συστήματά τους σε κατάσταση βέλτιστης λειτουργίας και αυξάνει την παροχή αίματος (που προσθέτει επιπλέον οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα και βελτιώνει την απομάκρυνση των αποβλήτων). Επιδρά θετικά στο κυκλοφορικό, αναπνευστικό, ενδοκρινικό, ανοσοποιητικό και πεπτικό συστήμα στο σώμα.

Θεωρία 2

Η ρεφλεξολογία μειώνει τον πόνο μειώνοντας το στρες και βελτιώνοντας τη διάθεση. Μια άλλη θεωρία που μπορεί επίσης να εξηγήσει πώς η ρεφλεξολογία μπορεί να παράγει ανακούφιση από τον πόνο είναι η θεωρία ελέγχου πύλης ή, πιο πρόσφατα, η θεωρία του πόνου neuromatrix. Αυτή η θεωρία υποδηλώνει ότι ο πόνος είναι μια υποκειμενική εμπειρία που δημιουργείται από τον εγκέφαλό σας. Ο εγκέφαλος κάνει αυτό σε απάντηση στην αισθητηριακή εμπειρία του πόνου, αλλά μπορεί επίσης να λειτουργήσει ανεξάρτητα από την αισθητηριακή εισροή και να δημιουργήσει πόνο ως απάντηση σε συναισθηματικούς ή γνωστικούς παράγοντες. Έτσι, τα πράγματα που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, όπως η διάθεσή σας ή εξωτερικοί παράγοντες όπως το άγχος, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την εμπειρία σας από τον πόνο. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η ρεφλεξολογία μπορεί να μειώσει τον πόνο μειώνοντας το άγχος και τη βελτίωση της διάθεσης.

Θεωρία 3

Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι υπάρχει μια «ζωτική ενέργεια» στο ανθρώπινο σώμα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί το άγχος, οδηγεί σε συμφόρηση της ενέργειας, η οποία με τη σειρά της προκαλεί σωματική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η ρεφλεξολογία συμβάλλει στη διατήρηση της ροής της ενέργειας.

Θεωρία 4

Θεωρία των ζωνών. Η αναγνώριση της ρεφλεξολογίας ως ειδικού τύπου θεραπείας ξεκίνησε με τη Θεωρία Ζώνης, στην οποία το σώμα χωρίζεται σε 10 κάθετες ζώνες. Κάθε ζώνη αντιστοιχεί στα δάκτυλα των ποδιών και τα δάκτυλα χεριών και φθάνει μέχρι την κορυφή του κεφαλιού. Για παράδειγμα, εάν στέκεστε με τα χέρια σας στους μηρούς σας (οι παλάμες είναι στραμμένες προς τα κάτω), οι αντίχειρες και το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού θα είναι ζώνη 1. Σε κάθε πλευρά του σώματος, ο δείκτης και το δεύτερο δάκτυλο θα είναι ζώνη 2 κ.λπ. Στη θεωρία ρεφλεξολογίας, κάθε όργανο, βαλβίδα, μυς κ.λ.π. που βρίσκεται μέσα σε μια ζώνη μπορεί να προσεγγιστεί μέσω ενός σημείου ή μιας περιοχής στα πόδια ή τα χέρια. Για παράδειγμα, μεταξύ των δακτύλων 2 και 3 ή των δακτύλων 2 και 3, βρίσκεται το σημείο των ματιών. Αυτές οι οδοί μεταξύ σημείων πίεσης και άλλων τμημάτων του σώματος πιστεύεται ότι συνδέονται μέσω του νευρικού συστήματος, όπως περιγράφεται παραπάνω.

Σεμινάρια – Εκπαίδευση
 
Άρθρα
« Επιστροφή