2316 016 726  Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 10:00-18:00 & Πέμπτη 10:00-14:00            ΕΙΣΟΔΟΣ  |   ΕΓΓΡΑΦΗ   
» Αρχική » Άρθρα » Εναλλακτικές θεραπείες

ΗΛΕΚΤΡΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ
 Ο ηλεκτροβελονισμός είναι μια τεχνική βελονισμού που διαδόθηκε ευρέως σχετικά πρόσφατα. Ορισμένοι μελετητές πιστεύουν ότι ο ηλεκτροβελονισμός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από γιατρούς στη Γαλλία και την Ιταλία στις αρχές του 1800. Άλλοι αποδίδουν την ανακάλυψή του σε Ιάπωνες επιστήμονες τη δεκαετία του 1940 που ενδιαφέρθηκαν να κάνουν τα κατάγματα των οστών να επουλωθούν πιο γρήγορα. Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι ο ηλεκτροβελονισμός αναπτύχθηκε το 1958, όταν οι βελονιστές στην Κίνα άρχισαν να πειραματίζονται με αυτόν ως μια μορφή ανακούφισης από τον πόνο. Σε κάθε περίπτωση, ο ηλεκτροβελονισμός είναι μια ολοένα και πιο δημοφιλής μορφή θεραπείας και χρησιμοποιείται από επαγγελματίες της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων.

Σύμφωνα με τις αρχές της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, η ασθένεια προκαλείται όταν το τσι δεν ρέει σωστά σε όλο το σώμα. Οι βελονιστές διαπιστώνουν εαν τo τσι είναι αδύναμο, στάσιμο ή άλλως εκτός ισορροπίας, γεγονός που υποδεικνύει τα σημεία που πρέπει να τονωθούν.

Κατά τη διάρκεια θεραπείας με ηλεκτροβελονισμό διεγείρονται τα ίδια σημεία με τον παραδοσιακό βελονισμό. Η θεραπεία γίνεται με εφαρμογή παλλόμενου ηλεκτρικού ρεύματος στα σημεία βελονισμού στο σώμα. Στην πραγματικότητα δεν μεταδίδεται ρεύμα μέσω του σώματος - υπάρχει μόνο αρκετή διέγερση για να αισθανθεί ο ασθενής μια ελαφριά αίσθηση παλμών. Μια τυπική συνεδρία θεραπείας διαρκεί συνήθως από 10 έως 20 λεπτά και σπάνια υπερβαίνει τη μισή ώρα.

Ένα πλεονέκτημα του ηλεκτροβελονισμού είναι ότι ένας επαγγελματίας δεν χρειάζεται να είναι τόσο ακριβής όσο με την εισαγωγή βελόνων καθώς το ρεύμα που παρέχεται διεγείρει μια μεγαλύτερη περιοχή από την ίδια τη βελόνα. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι ο ηλεκτροβελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς τη χρήση βελόνων αλλά με ειδικές συσκευές και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που φοβούνται τις βελόνες ή έχουν μια πάθηση που τους απαγορεύει τη βελόνα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ηλεκτροβελονισμός έχει μελετηθεί για μια ποικιλία παθήσεων. Έχει χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά ως αναλγητικό για μυϊκούς σπασμούς και θεραπεία για νευρολογικές διαταραχές. Άλλες μελέτες έχουν εξετάσει τον ρόλο του ηλεκτροβελονισμού στη θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως η ακμή, ο κολικός του νεφρού και η οξεία ναυτία που προκαλείται από αντικαρκινικά φάρμακα. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι η ηλεκτρική διέγερση των σημείων βελονισμού ενεργοποιεί το σύστημα ενδορφινών, το οποίο θα μπορούσε να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να μειώσει τις καρδιακές παθήσεις. Ο ηλεκτροβελονισμός θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμος για καταστάσεις χρόνιου πόνου.

Περισσότερα για την εκπαίδευση στον ηλεκτροβελονισμό μπορείτε να δείτε ΕΔΩ


 

Σεμινάρια – Εκπαίδευση

 
Άρθρα
« Επιστροφή