2316 016 726  Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 10:00-18:00 & Πέμπτη 10:00-14:00            ΕΙΣΟΔΟΣ  |   ΕΓΓΡΑΦΗ   
» Αρχική » Άρθρα » Διατροφή

Ποια είναι η καλύτερη ώρα να πάρεις τα συμπληρώματα ασβεστίου, σιδήρου και βιταμίνης D
 Σου σύστησε ο γιατρός ή ο διαιτολόγος συμπλήρωμα ασβεστίου, άλλου μετάλλου ή βιταμίνης που θα ενισχύσει τον οργανισμό και θα καλύψει τις ανάγκες του; Ξέρεις όμως πως η ώρα και ο τρόπος που θα το πάρεις μέσα στη μέρα μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητά του;
 

Συμπλήρωμα ασβεστίου

Αν ο γιατρός σου σύστησε συμπλήρωμα ασβεστίου, για να είναι πιο αποτελεσματικό πάρε το την ώρα του φαγητού. Έτσι θα ενισχυθεί η απορρόφησή του και θα μειωθεί ο κίνδυνος για πέτρες στα νεφρά -μια γνωστή «παρενέργεια» από τη μακροχρόνια λήψη ασβεστίου.

Ένα άλλο τρικ για καλύτερη απορρόφηση είναι να μοιράσεις σε μικρότερες δόσεις μέσα στη μέρα το συμπλήρωμα ασβεστίου, αφού έτσι ο οργανισμός σου θα το απορροφήσει πιο εύκολα. Τέλος, εάν παίρνεις συμπλήρωμα σιδήρου ή ψευδαργύρου προσπάθησε να μην τα παίρνεις όλα την ίδια ώρα.

Αντίστοιχα, και άλλα συμπληρώματα που συχνά συστήνουν οι γιατροί είναι πιο αποτελεσματικά όταν τα παίρνεις την «σωστή» ώρα.

Συμπλήρωμα σιδήρου

Επειδή μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση άλλων μετάλλων, μην παίρνεις σίδηρο μαζί με μαγνήσιο, ασβέστιο ή ψευδάργυρο. Η βιταμίνη Ε και ο σίδηρος επίσης μπλοκάρουν το ένα την απορρόφηση του άλλου. Για καλύτερη απορρόφηση, το συμπλήρωμα σιδήρου πρέπει να λαμβάνεται με γεμάτο στομάχι – η ιδανική ώρα είναι όταν ξυπνήσεις το πρωί. Προτίμησε μετά να πιεις πορτοκαλάδα που ενισχύει τη δράση του, και σίγουρα απόφυγε το γάλα ή τον καφέ, καθώς η καφεΐνη και τα γαλακτοκομικά επιδρούν αρνητικά στην ικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει τον σίδηρο.

Συμπλήρωμα βιταμίνης D

Να θυμάσαι πως η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή. Αυτό σημαίνει πως θα απορροφηθεί καλύτερα όταν τη συνδυάσεις με την κατανάλωση ενός γεύματος που περιέχει λιπαρά. Το ίδιο ισχύει και για άλλες λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως η Α, η Ε και η Κ. Απόφυγε όμως να την παίρνεις μαζί με το βραδινό σου. Γιατί; Επειδή η βιταμίνη D εμποδίζει την παραγωγή μελατονίνης στον οργανισμό και πιθανό θα επηρεάσει τον βραδινό σου ύπνο.

Πηγή: shape.gr

Σεμινάρια – Εκπαίδευση

 
Άρθρα
« Επιστροφή