2316 016 726  Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 10:00-18:00 & Πέμπτη 10:00-14:00            ΕΙΣΟΔΟΣ  |   ΕΓΓΡΑΦΗ   
» Αρχική » Άρθρα » Παθήσεις

8 λόγοι που καθυστερεί η περίοδος σου
 Η καθυστέρηση της περιόδου, που δεν οφείλεται σε εγκυμοσύνη, είναι μια κατάσταση που βιώνουν πολλές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.
 

Ο έμμηνος κύκλος διαρκεί συνήθως 28 ημέρες, αν και θεωρείται φυσιολογικός και ένας κύκλος που διαρκεί από 21 έως 35 ημέρες. Εν τούτοις, η απουσία περιόδου για πάνω από τρεις μήνες, χρήζει ιατρικής διερεύνησης.

Η καθυστέρηση μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά αιτίων και είναι κάτι που δεν πρέπει να παραμελήσετε, ειδικά εάν επαναλαμβάνεται συχνά μέσα στο χρόνο.

Οι λόγοι καθυστέρησης είναι:

1. Οι γυναίκες που υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές, όπως είναι η νευρική ανορεξία ή η βουλιμία, έχουν ακανόνιστες περιόδους και καθυστέρηση του έμμηνου κύκλου.

2. Τα αντισυλληπτικά περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη, ορμόνες που εμποδίζουν την ωορρηξία. Η λήψη τους επηρεάζει τον έμμηνο κύκλο της γυναίκας, ενώ μετά την διακοπή τους, συνήθως πρέπει να περάσουν έξι μήνες μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλή ροή του.

3. Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει το μεταβολισμό και η οποιαδήποτε ανισορροπία στη λειτουργία του (υπερθυρεοειδισμός ή υποθυρεοειδισμός) μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση.

4. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει ορμονική ανισορροπία και να επηρεάσει τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, που ευθύνεται για την ρύθμιση των ορμονών της περιόδου.

5. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία από τις συχνότερες ορμονικές διαταραχές, που μπορεί να προκαλέσει ασταθή εμμηνόρροια και να διαταράξει την ωορρηξία σε σημείο που να την σταματήσει εντελώς.

6. Χρόνιες παθήσεις, όπως είναι ο διαβήτης ή η κοιλιοκάκη οι οποίες συνδέονται με ορμονικές αλλαγές, προκαλούν ακανόνιστες περιόδους και σοβαρές μεταβολές στον έμμηνο κύκλο.

7. Η παχυσαρκία προκαλεί ορμονική ανισορροπία, λόγω των οιστρογόνων που παράγει ο λιπώδης ιστός. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν μια γυναίκα ζυγίζει δέκα κιλά πάνω ή κάτω από το φυσιολογικό της βάρος, επηρεάζεται ο μεταβολισμός και μπορεί να σταματήσει η ωορρηξία.

8. Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν συμπτώματα πρώιμης εμμηνόπαυσηςμεταξύ των 45 και 55 ετών, ενώ όσες βιώνουν τα συμπτώματα γύρω στα 40 ή νωρίτερα εμφανίζουν πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια και ασταθή κύκλο.

Πηγή: Onmed.gr

 

Σεμινάρια – Εκπαίδευση































































 
Άρθρα








« Επιστροφή