2316 016 726  Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 10:00-18:00 & Πέμπτη 10:00-14:00            ΕΙΣΟΔΟΣ  |   ΕΓΓΡΑΦΗ   
» Αρχική » Άρθρα » Τρόπος ζωής

Συμβουλές για καλύτερο ύπνο
 Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον καλό βραδινό ύπνο , από το εργασιακό άγχος και τις οικογενειακές ευθύνες μέχρι τις ασθένειες. Δεν είναι περίεργο ότι ο ποιοτικός ύπνος μερικές φορές είναι άπιαστος.  Ίσως να μην μπορείτε να ελέγξετε τους παράγοντες που παρεμβαίνουν στον ύπνο σας, ωστόσο, μπορείτε να υιοθετήσετε συνήθειες που βοηθούν σε καλύτερο ύπνο.
Ξεκινήστε με αυτές τις απλές συμβουλές.
 
1. Τηρείτε ένα πρόγραμμα ύπνου
Η συνιστώμενη διάρκεια ύπνου για έναν υγιή ενήλικα είναι τουλάχιστον επτά ώρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται περισσότερες από οκτώ ώρες στο κρεβάτι για να ξεκουραστούν καλά. Προσπαθείστε να πηγαίνετε για ύπνο και να σηκώνεστε την ίδια ώρα κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων.Το να είστε συνεπείς ενισχύει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης του σώματός σας. Εάν δεν κοιμηθείτε μέσα σε 20 περίπου λετά από την ώρα που θα ξαπλώσετε, δοκιμάστε να κάνετε κάτι χαλαρωτικό. Διαβάστε ή ακούστε χαλαρωτική μουσική.  
 
2. Προσέξτε τι τρώτε και πίνετε
Μην πηγαίνετε για ύπνο πεινασμένοι και αποφύγετε τα βαριά ή μεγάλα γεύματα μέσα σε λίγες ώρες πριν τον ύπνο. Η ταλαιπωρία μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους. Η νικοτίνη, η καφεΐνη και το αλκοόλ αξίζουν επίσης προσοχή. Οι διεγερτικές επιδράσεις της νικοτίνης και της καφεΐνης χρειάζονται ώρες για να εξαλειφθούν και μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο. Και παρόλο που το αλκοόλ μπορεί να σας κάνει να νυστάζεστε στην αρχή, μπορεί να διαταράξει τον ύπνο αργότερα τη νύχτα.
 
 
3. Δημιουργήστε ένα ξεκούραστο περιβάλλον
Διατηρήστε το δωμάτιό σας δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο. Η έκθεση στο φως τα βράδια μπορεί να κάνει πιο δύσκολο τον ύπνο. Αφαιρέστε τις ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τηλεοράσεις, υπολογιστές και έξυπνα τηλέφωνα, από την κρεβατοκάμαρα. Αποφύγετε την παρατεταμένη χρήση οθονών που εκπέμπουν φως λίγο πριν τον ύπνο.
 
4. Περιορίστε τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας
Οι μεγάλοι μεσημεριανοί ύπνοι μπορεί να επηρεάσουν τον νυχτερινό ύπνο. Περιορίστε τους σε όχι περισσότερο από μία ώρα και αποφύγετε να κοιμάστε αργά την ημέρα. Ωστόσο, εάν εργάζεστε τα βράδια, μπορεί να χρειαστεί να κοιμάστε αργά την ημέρα πριν από τη δουλειά για να συμπληρώσετε το χρέος ύπνου σας.
 
5. Εντάξτε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας
Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο ύπνο. Ωστόσο, αποφύγετε να είστε δραστήριοι πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου.
 
6. Διαχειριστείτε τις ανησυχίες
Προσπαθήστε να επιλύσετε τις ανησυχίες πριν τον ύπνο ή να αφήστε ότι σας απασχολεί στην άκρη για αύριο.Η διαχείριση του στρες μπορεί να βοηθήσει. Ξεκινήστε με τα βασικά, όπως η οργάνωση, ο καθορισμός προτεραιοτήτων και η ανάθεση εργασιών. Ο διαλογισμός μπορεί επίσης να μειώσει το άγχος.


 

Σεμινάρια – Εκπαίδευση


 
Άρθρα
« Επιστροφή