2316 016 726  Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 10:00-18:00 & Πέμπτη 10:00-14:00            ΕΙΣΟΔΟΣ  |   ΕΓΓΡΑΦΗ   
» Αρχική » Άρθρα » Παθήσεις

Τι σημαίνει η εικόνα των δοντιών για την υγεία σας
 Η στοματική υγιεινή είναι τόσο σημαντική για την υγεία σας, που ξεφεύγει από τα στενά όρια της υγείας του στόματος και φτάνει να επηρεάζει πολύ πιο σοβαρά θέματα, όπως η υγεία της καρδιάς, το στρες και η εκδήλωση διαβήτη.

Διαβάστε παρακάτω, τι δείχνει η εικόνα των δοντιών και του στόματός σας για την υγεία σας, σύμφωνα με το onmed.gr.

Ουλίτιδα και διαβήτης

Ο διαβήτης μπορεί να μειώσει την αντίσταση του οργανισμού σε άλλες λοιμώξεις. Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ουλίτιδας. Επίσης, η ουλίτιδα καθιστά πιο δύσκολο να κρατήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο. Προστατέψτε τα ούλα σας, κρατώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όσο πιο κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα είναι δυνατόν. Βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα καθημερινά. Δείτε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Τρίξιμο των δοντιών και στρες

Αν είστε στρεσαρισμένοι, ανήσυχοι, ή έχετε συμπτώματα κατάθλιψης, μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα στην στοματική σας υγεία. Οι άνθρωποι με αυξημένα επίπεδα στρες παράγουν υψηλά επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλη, η οποία προκαλεί με τη σειρά της πολλά προβλήματα τόσο στα ούλα όσο και στο υπόλοιπο σώμα. Το άγχος οδηγεί επίσης σε κακή/ανεπαρκή στοματική φροντίδα. Περισσότερο από το 50% των ανθρώπων δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους τακτικά, όταν έχουν αυξημένα επίπεδα στρες.

Απώλεια δοντιών και οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση επηρεάζει όλα τα κόκαλα στο σώμα σας συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο στόμα σας (γνάθος και δόντια) και μπορεί να προκαλέσει απώλεια των δοντιών. Τα βακτήρια που προκαλούνται από την περιοδοντίτιδα, η οποία είναι σοβαρή ασθένεια των ούλων, μπορεί επίσης να επηρεάσουν και το οστό της γνάθου.

Χλωμά ούλα και αναιμία

Αν έχετε αναιμία είναι πιθανό το εσωτερικό του στόματός σας να έχει χλωμή όψη και να το αισθάνεστε πολύ ευερέθιστο. Επίσης η γλώσσα σας μπορεί να πρηστεί και αποκτήσει μια λεία υφή (γλωσσίτιδα). Όταν έχετε αναιμία, το σώμα σας δεν έχει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια, ή τα ερυθρά σας αιμοσφαίρια δεν περιέχουν αρκετή αιμοσφαιρίνη. Ως αποτέλεσμα, το σώμα σας δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο.

Απώλεια δοντιών και νεφρική νόσος

Οι ενήλικες που έχουν σοβαρή απώλεια δοντιών είναι πιο πιθανό να έχουν χρόνια νεφρική νόσο σε σχέση με εκείνους που εξακολουθούν να έχουν όλα τα δόντια τους. Ακριβώς το πώς η νεφρική νόσος και η περιοδοντική νόσος συνδέονται δεν είναι 100% ξεκάθαρο ακόμα. Όμως, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αιτία είναι η χρόνια φλεγμονή. Έτσι, η σωστή φροντίδα των δοντιών και των ούλων σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων προβλημάτων στα νεφρά.

Σεμινάρια – Εκπαίδευση


 
Άρθρα
« Επιστροφή