2316 016 726  Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 10:00-18:00 & Πέμπτη 10:00-14:00            ΕΙΣΟΔΟΣ  |   ΕΓΓΡΑΦΗ   
» Αρχική » Άρθρα » Εναλλακτικές θεραπείες

Ρεφλεξολογία: 4 θεωρίες για το πώς λειτουργεί
 Οι ρεφλεξολόγοι λένε ότι η ρεφλεξολογία από την πρώτη κιόλας συνεδρία, βοηθά στην απελευθέρωση του στρες, το οποίο με τη σειρά του βοηθά το σώμα να θεραπευτεί και να αναγεννηθεί. Υπάρχουν οι παρακάτω θεωρίες για το πώς λειτουργεί αυτή η διαδικασία:

Θεωρία # 1: Η ρεφλεξολογία λειτουργεί με το κεντρικό νευρικό σύστημα.
 Αυτή η θεωρία βασίζεται στην έρευνα που έγινε το 1890 από τον Sir Henry Head και τον Sir Charles Sherrington, όπου άρχισε να φαίνεται μέσω της έρευνάς τους ότι υπάρχει νευρολογική σχέση μεταξύ του δέρματος και των εσωτερικών οργάνων και ότι ολόκληρο το νευρικό σύστημα προσαρμόζεται σε ένα ερέθισμα.
Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, η εφαρμογή πίεσης στα πόδια, τα χέρια ή τα αυτιά από το ρεφλεξολόγο στέλνει ένα ήρεμο μήνυμα από τα περιφερειακά νεύρα σε αυτά τα άκρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του σηματοδοτεί το σώμα να ρυθμίσει το επίπεδο έντασης. Αυτό αυξάνει τη συνολική χαλάρωση, φέρνει τα εσωτερικά όργανα και τα συστήματά τους σε κατάσταση βέλτιστης λειτουργίας και αυξάνει την παροχή αίματος (που προσθέτει επιπλέον οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα και ενισχύει την απομάκρυνση των αποβλήτων). Επιδρά θετικά στα κυκλοφορικά, αναπνευστικά, ενδοκρινικά, ανοσολογικά και νευροπεπτιδικά συστήματα στο σώμα.

Θεωρία # 2: Η ρεφλεξολογία μειώνει τον πόνο μειώνοντας το στρες και βελτιώνοντας τη διάθεση.
Μια άλλη θεωρία που μπορεί επίσης να εξηγήσει πώς η ρεφλεξολογία μπορεί να παράγει ανακούφιση από τον πόνο είναι η θεωρία του ελέγχου του πόνου. Αυτή η θεωρία υποδηλώνει ότι ο πόνος είναι μια υποκειμενική εμπειρία που δημιουργείται από τον εγκέφαλό σας. Ο εγκέφαλος κάνει αυτό σε απάντηση στην αισθητηριακή εμπειρία του πόνου, αλλά μπορεί επίσης να λειτουργήσει ανεξάρτητα από την αισθητηριακή εισροή και να δημιουργήσει πόνο ως απάντηση σε συναισθηματικούς ή γνωστικούς παράγοντες. Έτσι, τα πράγματα που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, όπως η διάθεσή σας ή εξωτερικοί παράγοντες όπως το στρες, μπορεί επίσης να επηρεάσουν την εμπειρία σας από τον πόνο. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η ρεφλεξολογία μπορεί να μειώσει τον πόνο με τη μείωση του στρες και τη βελτίωση της διάθεσης.

Θεωρία # 3: Η Ρεφλεξολογία διατηρεί τη "ζωτική ενέργεια" του σώματος που ρέει. 
 Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι υπάρχει μια «ζωτική ενέργεια» στο ανθρώπινο σώμα. Εάν το στρες δεν αντιμετωπιστεί, οδηγεί σε συμφόρηση της ενέργειας, η οποία με τη σειρά της προκαλεί σωματική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η ρεφλεξολογία συμβάλλει στη διατήρηση της ροής της ενέργειας, και ο δέκτης απολαμβάνει μια αίσθηση εξισορρόπησης.
 
Θεωρία # 4: Θεωρία των ζωνών. 
Η αναγνώριση της ρεφλεξολογίας ως συγκεκριμένου τύπου θεραπείας ξεκίνησε με τη Θεωρία των Ζωνών, στην οποία το σώμα χωρίζεται σε 10 κάθετες ζώνες. Κάθε ζώνη αντιστοιχεί σε κάθε ένα δάκτυλο των ποδιών και των χεριών και φτάνει μέχρι την κορυφή του κεφαλιού. Για παράδειγμα, εάν στέκεστε με τα χέρια σας στους μηρούς σας (παλάμες στραμμένες προς τα κάτω), οι αντίχειρες και το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού θα είναι ζώνη 1. Σε κάθε πλευρά του σώματος, ο δείκτης και το δεύτερο δάκτυλο του ποδιού θα είναι η ζώνη 2 κ.λπ. Στη θεωρία ρεφλεξολογίας, κάθε όργανο, μυς κ.λπ. που βρίσκεται μέσα σε μια ζώνη μπορεί να προσεγγιστεί μέσω ενός σημείου ή μιας περιοχής στα πόδια ή τα χέρια. Για παράδειγμα, όταν εργάζεστε μεταξύ των δακτύλων των χεριών 2 και 3 ή των δακτύλων των ποδιών 2 και 3, βρίσκεται το σημείο των ματιών. Αυτές οι οδοί μεταξύ σημείων πίεσης και άλλων τμημάτων του σώματος πιστεύεται ότι συνδέονται μέσω του νευρικού συστήματος, όπως περιγράφεται παραπάνω. 

Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, αυτό που κάνει ο Ρεφλεξολόγος είναι να  ασκεί στον δέκτη συγκεκριμένες πιέσεις σε ιδιαίτερα σημεία έτσι ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ευεξία μέσω της ενεργοποίησης της ικανότητας αυτοϊασης του οργανισμού. 


Σεμινάρια – Εκπαίδευση


 
Άρθρα
« Επιστροφή