2316 016 726  Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 10:00-18:00 & Πέμπτη 10:00-14:00            ΕΙΣΟΔΟΣ  |   ΕΓΓΡΑΦΗ   
» Αρχική » Άρθρα » Τρόπος ζωής

Αρκούν 20 λεπτά για να βελτιώσετε την υγεία σας - Δείτε πώς
 Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να βελτιώσετε την υγεία σας και να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι, είναι να περάσετε χρόνο εκτός σπιτιού.
 

Έχει αποδειχθεί ότι ο χρόνος που περνάει κάποιος σε χώρους πρασίνου μειώνει το άγχος, την αρτηριακή πίεση και τους παλμούς της καρδιάς, ενώ ευνοεί τη σωματική δραστηριότητα και βελτιώνει τη διάθεση και την ψυχική υγεία. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι οι χώροι πρασίνου συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών.

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Environmental Health Research, δείχνει ότι ελάχιστος είναι ο χρόνος που απαιτείται για να επωφεληθεί κάποιος από τη φύση. Περνώντας μόλις 20 λεπτά σε ένα πάρκο -ακόμα και αν δεν ασκείστε ενώ βρίσκεστε εκεί- αρκούν για να βελτιώσουν την υγεία σας σύμφωνα με την έρευνα.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν 94 ενήλικες που επισκέφθηκαν ένα από τα τρία αστικά πάρκα που βρίσκονται κοντά στο Μπέρμιγχαμ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Τους έδωσαν συσκευές για τη μέτρηση της σωματικής δραστηριότητας, αλλά δεν τους είπαν τι να κάνουν στο πάρκο ή πόση ώρα να παραμείνουν εκεί. Κάθε άτομο απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή και τη διάθεσή του πριν και μετά την επίσκεψη στο πάρκο.

Η μέση επίσκεψη στο πάρκο διήρκεσε 32 λεπτά και το 30% των ατόμων έκαναν μέτριας έντασης σωματική άσκηση. Το 60% των συμμετεχόντων ένιωσε ευεξία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο πάρκο.

Η σωματική δραστηριότητα δεν ήταν απαραίτητη για την αύξηση της ευεξίας, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, παρόλο που πολλές έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση είναι ωφέλιμη για την ψυχική υγεία, ειδικά όταν γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Για πολλούς συμμετέχοντες, μόνο το γεγονός ότι βρίσκονταν στο χώρο πρασίνου, ήταν αρκετό για να βελτιωθεί η διάθεσή τους, αναφέρει ο Hon Yuen, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ.

«Μερικοί άνθρωποι πηγαίνουν στο πάρκο και απλώς απολαμβάνουν τη φύση. Η άσκηση δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική», αναφέρει ο Yuen. «Απλώς χαλαρώνουν και μειώνουν το άγχος, και έτσι αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι».

Πηγή: onmed.gr

 
 
 
 
Σεμινάρια – Εκπαίδευση


 
Άρθρα
« Επιστροφή