2316 016 726  Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 10:00-18:00 & Πέμπτη 10:00-14:00            ΕΙΣΟΔΟΣ  |   ΕΓΓΡΑΦΗ   
» Αρχική » Άρθρα » Διατροφή

Αδυνάτισμα: Γιατί πρέπει να αποφεύγετε το βραδινό φαγητό;
 Αν συνηθίζετε να τρώτε αργά το βραδινό φαγητό σας, αλλά θέλετε να αδυνατίσετε, πρέπει να αναθεωρήσετε. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όσο πιο αργά τρώει κανείς το βράδυ, τόσο πιο δύσκολο είναι το αδυνάτισμα.
 

Στη μελέτη συμμετείχαν 31 υπέρβαροι και παχύσαρκοι εθελοντές, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήσαν γυναίκες.

Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο αξιολογούσαν επί μία εβδομάδα τα γεύματα, τις ώρες του ύπνου και τη δραστηριότητά τους. Αυτό γινόταν με ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές με τις οποίες τους είχαν εφοδιάσει, καθώς και με φωτογραφίες των γευμάτων τους.

Στη συνέχεια, τους ζήτησαν να αρχίσουν να καταναλώνουν συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων και σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Σε αυτή τη φάση της μελέτης, η οποία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, στόχος είναι το αδυνάτισμα.

Το 90% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία ήταν τα 36 έτη.

Τα ευρήματα

Για το διάστημα πριν την έναρξη της δίαιτας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές συνήθιζαν να καταναλώνουν φαγητό διάσπαρτα σε διάστημα 11 ωρών. Το τελευταίο γεύμα γινόταν κατά μέσον όρο στις 8 το βράδυ. Όσοι συμμετέχοντες έτρωγαν αργότερα από αυτή την ώρα, έτειναν να διαθέτουν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και σωματικό λίπος.

Επιπλέον, είχαν την τάση να μπαίνουν πιο αργά για ύπνο, παρότι η διάρκεια του ύπνου τους ήταν παρόμοια με εκείνη των υπολοίπων εθελοντών (περίπου 7 ώρες κάθε βράδυ).

«Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι το καθυστερημένο βραδινό φαγητό και η ώρα του ύπνου σχετίζονται με την παχυσαρκία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Adnin Zaman. «Ωστόσο λίγες μελέτες έχουν εξετάσει ταυτοχρόνως τις ώρες των γευμάτων και του ύπνου σε ενήλικες με παχυσαρκία. Επιπλέον, παραμένει ασαφές εάν το καθυστερημένο βραδινό φαγητό σχετίζεται με μειωμένη διάρκεια ύπνου ή υψηλότερα ποσοστά σωματικού λίπους».

Τα ευρήματα της μελέτης «ενισχύουν την άποψη ότι οι ενήλικες με περιττά κιλά πιθανώς δειπνούν αργά», συνέχισε η Dr. Zaman. Και πρόσθεσε πως το σκέλος της μελέτης για το αδυνάτισμα συνεχίζεται, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η αποφυγή του φαγητού αργά το βράδυ μπορεί να ευνοήσει το αδυνάτισμα.

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (ENDO2019), στη Νέα Ορλεάνη.

Πηγή: iatropedia.gr

Η ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα ρυθμίζοντας τα μεταβολικά και απεκκριτικά όργανα.

Σεμινάρια – Εκπαίδευση

 
Άρθρα
« Επιστροφή