2316 016 726  Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 10:00-18:00 & Πέμπτη 10:00-14:00            ΕΙΣΟΔΟΣ  |   ΕΓΓΡΑΦΗ   
» Αρχική » Άρθρα » Τρόπος ζωής

Ήπαρ - Πως να διατηρήσετε υγιές το συκώτι σας.

Το συκώτι μας αντιπροσωπεύει το πρωταρχικό σύστημα φιλτραρίσματος του ανθρώπινου σώματος, μετατρέποντας τις τοξίνες σε απόβλητα, καθαρίζει το αίμα σας και μεταβολίζει θρεπτικά συστατικά και φάρμακα για να παρέχει στο σώμα μερικές από τις πιο σημαντικές πρωτεΐνες του. Ως ένα τέτοιο θεμελιώδες μέρος της συνολικής ρύθμισης του σώματος, είναι υψίστης σημασίας να διατηρήσετε το συκώτι σας υγιές και να περιορίσετε την υπερβολική τέρψη.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και πίνετε με μέτρο.

Το συκώτι μας μπορεί να επεξεργαστεί ή να διασπάσει μόνο μια μικρή ποσότητα αλκοόλ κάθε ώρα. Πέρα από αυτό, μπορεί να βλάψει τα ηπατικά κύτταρα και να οδηγήσει σε φλεγμονή και ουλές (κίρρωση). Για το λόγο αυτό, οι άντρες θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη αλκοόλ σε δύο τυπικά ποτά την ημέρα ενώ οι γυναίκες μόνο ένα. Ένα τυπικό ποτό ισοδυναμεί με: μια συνηθισμένη μπύρα, ένα μικρό ποτήρι κρασί ή, ένα μικρό σφηνάκι ουίσκι.

Τακτική άσκηση και δραστήριος τρόπος ζωής.

Η τακτική άσκηση είναι το κλειδί για ένα υγιές συκώτι. Η άσκηση μειώνει το στρες στο συκώτι, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και βοηθά στην πρόληψη της παχυσαρκίας – παράγοντα κινδύνου για ηπατική νόσο. Επιδιώξτε συνολικά 150 λεπτά άσκησης  την εβδομάδα, όπως γρήγορο περπάτημα ή κολύμπι.

Έχετε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Λιγότερα λιπαρά τρόφιμα και περισσότερες φυτικές ίνες. Τα υψηλά επίπεδα λίπους στο αίμα και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης είναι κοινές αιτίες λιπώδους ηπατικής νόσου. Μειώστε την ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών, των τρανς λιπαρών και των υδρογονωμένων λιπαρών στη διατροφή σας.

Τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται στα τηγανητά, στα κόκκινα κρέατα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα τρανς και υδρογονωμένα λίπη βρίσκονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Το συκώτι αποθηκεύει το υπερβολικό διατροφικό λίπος και η συσσώρευση λίπους μπορεί τελικά να προκαλέσει λιπώδη ηπατική νόσο.

Τρώτε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως φρούτα και λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Για πρωτεΐνες, επιλέξτε περισσότερα ψάρια, λευκό κρέας, φασόλια και ξηρούς καρπούς και περιορίστε το κόκκινο κρέας.

Προσέξτε το σωματικό σας βάρος.

Η παχυσαρκία, ιδιαίτερα η κοιλιακή ή κεντρική παχυσαρκία, είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη λιπώδους ηπατικής νόσου. Μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση, μπορεί να επιτευχθεί και να διατηρηθεί ένα υγιές βάρος.

Εμβολιαστείτε

Εμβολιαστείτε κατά της ηπατίτιδας Α και Β, δύο ιογενείς ηπατικές λοιμώξεις. Η ηπατίτιδα Α προσβάλλεται από μολυσμένα τρόφιμα και νερό - αποφύγετε τα ωμά ή μολυσμένα θαλασσινά ή οστρακοειδή. Η ηπατίτιδα Β μπορεί να προσβληθεί μέσω σεξουαλικής επαφής, μολυσμένου αίματος και βελόνων. Εάν επιλέξετε να μην εμβολιαστείτε κατά της ηπατίτιδας Β, κάντε ασφαλέστερο σεξ.

Να είστε προσεκτικοί με τις φαρμακευτικές αγωγές .

Μερικά από  τα μη συνταγογραφούμενα παραδοσιακά φάρμακα ή θεραπείες περιέχουν βαρέα μέταλλα ή άγνωστες τοξίνες. Μπορούν να οδηγήσουν σε τοξικότητα του ήπατος ή να στρεσάρουν και να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία του ήπατός σας.

Επίσης η υπερβολική κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής  μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του ήπατος και μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη ηπατική βλάβη ή ακόμη και ανεπάρκεια. Εάν έχετε αμφιβολίες, συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν από την κατανάλωση.

Να είστε προσεκτικοί με τα χάπια απώλειας βάρους ή τις δίαιτες .

Τα μη συνταγογραφούμενα χάπια απώλειας βάρους που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί να περιέχουν τοξίνες και συστατικά που μπορεί να είναι επιβλαβή για το συκώτι.

Οι μοντέρνες δίαιτες που κάνουν το βάρος σας να αυξομειώνεται επιθετικά, ασκούν υπερβολική πίεση στο συκώτι σας. Να είστε προσεκτικοί σε οποιαδήποτε δίαιτα υπόσχεται μεγάλες ποσότητες απώλειας βάρους σε εξωπραγματικά σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτές οι δίαιτες συνήθως στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών και δεν είναι ωφέλιμες αλλά επιβλαβείς για το συκώτι σας.

Κόψτε το κάπνισμα ή σταματήστε το κάπνισμα

Υπάρχουν κάποιες μελέτες που συνδέουν το κάπνισμα με την ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να ενισχύσει τις τοξικές επιδράσεις που έχουν ορισμένα φάρμακα (όπως η παρακεταμόλη) στο ήπαρ.

Προσέξτε εάν έχετε διαβήτη, υπέρταση ή υψηλή χοληστερόλη.

Ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη σχηματίζουν ένα μεταβολικό σύνδρομο με παχυσαρκία, εγκυμονώντας μεγάλους κινδύνους για λιπώδη νόσο του ήπατος. Η διατήρηση του διαβήτη, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της υψηλής χοληστερόλης σας υπό καλό έλεγχο με δίαιτα, άσκηση ή/και φάρμακα μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό και στην πρόληψη της ηπατικής βλάβης.

 

Μια από τις κύριες δυνατότητες της ρεφλεξολογίας είναι η αποτοξινωτική της δράση. Έτσι μπορεί συμπληρωματικά να βοηθήσει και στην αποτοξίνωση του ήπατος.

Για ραντεβού συνεδρίας ρεφλεξολογίας πατήστε ΕΔΩ.
Για εκπάιδευση στη ρεφλεξολογία πατήστε ΕΔΩ.

Σεμινάρια – Εκπαίδευση

 
Άρθρα
« Επιστροφή