2316 016 726  Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 10:00-18:00 & Πέμπτη 10:00-14:00            ΕΙΣΟΔΟΣ  |   ΕΓΓΡΑΦΗ   
» Αρχική » Άρθρα » Παθήσεις

Τι δείχνει η γλώσσα μας, για την κατάσταση της υγείας μας;
Η γλώσσα είναι ένα σημαντικό βοηθητικό όργανο του ανθρώπινου σώματος. Βοηθά στη γεύση, το μάσημα και την κατάποση τροφών και ποτών. Είναι επίσης ένα όργανο που παίζει σημαντικό ρόλο στην άρθρωση των λέξεων κατά την ομιλία. Στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, η γλώσσα αντανακλά την κατάσταση της υγείας ολόκληρου του σώματος.

Η κινεζική ιατρική εστιάζει στο σώμα της γλώσσας και στην επικάλυψη της γλώσσας. Το σώμα της γλώσσας μιλάει πολύ για τη ροή του Qi (ενέργειας) στο σώμα κάποιου, καθώς και για την ποιότητα του αίματος του. Η επικάλυψη της γλώσσας μας λέει τη δύναμη του πεπτικού συστήματος και τα παθογόνα που επηρεάζουν το σώμα.

Παρακάτω είναι ένας μικρός Χάρτης Γλώσσας, ο οποίος υποδεικνύει περιοχές στη γλώσσα σε σχέση με τα εσωτερικά όργανα. Η άκρη της γλώσσας είναι η καρδιά και στο πλάι οι πνεύμονες. Το κέντρο αντιπροσωπεύει το στομάχι και τον σπλήνα. Οι πλευρές είναι το ήπαρ και η χοληδόχος κύστη και η πλάτη αντιστοιχεί στους νεφρούς.

 


Μια παραλλαγή σε ένα συγκεκριμένο σημείο στη γλώσσα σας θα μας έλεγε να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το σύστημα οργάνων.

 

Πώς μοιάζει λοιπόν μια υγιής γλώσσα;

Μια υγιής γλώσσα: Πρέπει να είναι ένα φρέσκο ​​ροζ  χρώμα. Όχι πολύ χλωμό ή πολύ κόκκινο. Θα πρέπει να έχει μέγεθος ανάλογο με το σώμα του ατόμου και να έχει λεπτό λευκό τρίχωμα. Η επιφάνεια μιας υγιούς γλώσσας είναι λεία χωρίς να είναι ιδιαίτερα γυαλιστερή και πρέπει να ακουμπάει άνετα στο στόμα.

 

Ενδείξεις  και σημασία

Πρησμένη γλώσσα: Μια πρησμένη γλώσσα σημαίνει γενικά ότι υπάρχει ανεπάρκεια Qi. Συχνά υπάρχει πρόβλημα πέψης ή κόπωση για ένα άτομο με αυτό το είδος γλώσσας. Επίσης κοινό με αυτόν τον τύπο γλώσσας, είναι η εμφάνιση σημαδιών στα δόντια στα πλάγια. Μια πρησμένη γλώσσα μπορεί επίσης να σημαίνει ότι υπάρχει κατακράτηση υγρών.

 Χλωμή γλώσσα: Αντίθετα, μια χλωμή γλώσσα μπορεί να υποδηλώνει κρύο. Εάν είναι χλωμή  και υγρή, πιθανότατα υπάρχει κατακράτηση υγρασίας ή φλέγματος. Ένα άτομο με αυτόν τον τύπο γλώσσας θα ωφεληθεί από την ενσωμάτωση του τζίντζερ και άλλων θερμαντικών τροφών στη διατροφή του.

Ραγισμένη ή ξεφλουδισμένη γλώσσα: Υπάρχουν συχνά ρωγμές που εμφανίζονται στην επιφάνεια της γλώσσας και μερικές φορές υπάρχουν τμήματα της επικάλυψης που φαίνονται ξεφλουδισμένα. Αυτό θα μπορούσε επίσης  να υποδηλώνει θερμότητα ή ανεπάρκεια υγρών στο σώμα. Το άτομο με αυτή τη γλώσσα έχει πιθανώς μια κατάσταση θερμότητας με συσσώρευση υγρασίας. Θα ήταν απαραίτητες αλλαγές στη διατροφή.

 Μωβ/Μπλε γλώσσα: Μια μωβ ή μπλε γλώσσα πιθανότατα θα υποδηλώνει στασιμότητα από τη ζέστη ή το κρύο. Όσο πιο βαθιά είναι η απόχρωση, τόσο πιο σοβαρή είναι η κατάσταση.

Παχύ τρίχωμα γλώσσας
: Εάν έχετε παχύ επίχρισμα στην επιφάνεια της γλώσσας σας, έχετε συσσώρευση υγρών. Μπορεί να είναι ζεστό ή κρύο στη φύση και μπορεί να αντιμετωπίζετε συμπτώματα φλέγματος. Θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές στη διατροφή γιατί συνήθως υπάρχει πρόβλημα και με την πέψη. Ξεκινήστε αποφεύγοντας τα γαλακτοκομικά, τα λιπαρά τρόφιμα, τα σάκχαρα και τους υδατάνθρακες.

 

Η εμφάνιση της γλώσσας σας μπορεί να δείξει τη συνολική κατάσταση της υγείας σας και μπορεί επίσης να δείξει καταστάσεις δυσαρμονίας στις οποίες μπορεί να είναι επιρρεπές το σώμα σας. Εάν η γλώσσα σας δεν αντιπροσωπεύει την ιδανική εικόνα υγείας, ο βελονισμός, η θεραπεία με βότανα, οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν.

 

Περισσότερα μαθαίνουμε στη διάρκεια των μαθημάτων Παραδοσιακής Κινέζικής Ιατρικής  και της Ρεφλεξολογίας .

Πληροφορίες για την εκπαίδευση στη Παραδοσιακή Κινέζική Ιατρική δείτε εδώ.

Πληροφορίες για την εκπαίδευση στη Ρεφλεξολογία δείτε εδώ.

Σεμινάρια – Εκπαίδευση


Σεμινάριο Deep Tissue Massage
16/12/2023 10:00 - 15:00
  
Άρθρα
« Επιστροφή