2316 016 726  Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 10:00-18:00 & Πέμπτη 10:00-14:00            ΕΙΣΟΔΟΣ  |   ΕΓΓΡΑΦΗ   
» Αρχική » Άρθρα » Παθήσεις

Κατακράτηση υγρών -που οφείλεται
Η κατακράτηση υγρών είναι μια αρκετά συχνή πάθηση που εντοπίζεται κυρίως στις γυναίκες και αφορά την υπερβολική συσσώρευση υγρών στο κυκλοφορικό σύστημα, στους ιστούς και σε άλλες κοιλότητες του σώματος. Αυτό συμβαίνει όταν διαταράσσεται η ισορροπία μεταξύ των υγρών που λαμβάνει και αποβάλλει το σώμα.

Η ισορροπία υγρών στο σώμα μας είναι ένα πολύπλοκο και αυστηρά ρυθμιζόμενο σύστημα, που περιλαμβάνει τη δράση διαφόρων ορμονών, την απώλεια υγρών μέσω των ούρων και του ιδρώτα, καθώς και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και νερού μέσω της καθημερινής διατροφής (π.χ. νάτριο, κάλιο). Το νερό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, καθώς οι άνθρωποι αποτελούν περίπου το 70% νερό. Υπάρχει μέσα και έξω από τα κύτταρά μας, στο αίμα, στους μύες και σε κάθε όργανο. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια ισορροπία των επιπέδων του στον οργανισμό μας.
 
Η κατακράτηση υγρών μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο ενός ή περισσότερων σημείων του σώματος και συνήθως εμφανίζεται στα πόδια, τους αστραγάλους, τα χέρια, την κοιλιά, το πρόσωπο και ιδιαίτερα την περιοχή των ματιών. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απότομη αύξηση του σωματικού βάρους ή σε συχνές αυξομειώσεις σε αυτό.

Τα πιο κοινά συμπτώματα που υποδηλώνουν κατακράτηση υγρών στο σώμα είναι:
 • Πρήξιμο (π.χ. πόδια, αστραγάλοι) 
 • Μειωμένη κινητικότητα και ευελιξία
 • Αύξηση βάρους (δεν προκαλείται από υψηλή πρόσληψη θερμίδων)
 • Πόνος ή δυσκαμψία των αρθρώσεων
 • Αίσθημα βάρους – δυσφορία
 • Μειωμένη ελαστικότητα δέρματος
 • Αυξημένη περιφέρεια μέσης
Οι κύριες αιτίες κατακράτησης υγρών είναι:
 
Ορμονική ανισορροπία
Οι αλλαγές στα επίπεδα διαφόρων ορμονών επηρεάζουν σημαντικά την ισορροπία των υγρών στο σώμα, οδηγώντας σε κατακράτηση. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της εμμηνόπαυσης και της προεμμηνορυσίας παρατηρείται κατακράτηση υγρών στις γυναίκες, λόγω ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν κατά τις αντίστοιχες περιόδους.

Ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα
Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην κατακράτηση υγρών, ειδικά στα κάτω άκρα. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί και σε περίπτωση πολλών ωρών καθίσματος ή ορθοστασίας.

Μη ισορροπημένη διατροφή
Έχει αποδειχθεί ότι η μη ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών. Το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος οφείλεται συνήθως στην υπερβολική πρόσληψη αλατιού και στη μειωμένη πρόσληψη καλίου και νερού.

Παθολογικές καταστάσεις
Υπάρχουν ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων καρδιακών και νεφρικών προβλημάτων, που μπορεί να οδηγήσουν σε κατακράτηση υγρών, σε κάθε περίπτωση για διαφορετικούς λόγους και σε διαφορετικά μέρη του σώματος. 

Φάρμακα
Πολλά από τα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα συχνά προκαλούν κατακράτηση υγρών στο σώμα.

Δεδομένου ότι η κατακράτηση υγρών είναι ήπια και δεν οφείλεται σε παθολογική κατάσταση που απαιτεί ειδική προσέγγιση και θεραπεία, υπάρχουν αρκετοί φυσικοί τρόποι διαχείρισης και αντιμετώπισής της. Ωστόσο, συνιστάται οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τα άτομα με ένα ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα να συμβουλεύονται το γιατρό τους σχετικά με τη διαχείριση της κατακράτησης υγρών.
 
Μερικές απλές αλλά αποτελεσματικές συμβουλές για την αποκατάσταση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα είναι:
 • Μειώστε την κατανάλωση αλατιού
 • Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης 
 • Καταναλώστε αρκετό νερό
 • Αυξήστε την κατανάλωση καλίου, μαγνησίου & βιταμίνης Β6
 • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ 
 • Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα
 • Χρησιμοποιήστε βότανα κατά της κατακράτησης υγρών
Σεμινάρια – Εκπαίδευση

 
Άρθρα
« Επιστροφή