2316 016 726  Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 10:00-18:00 & Πέμπτη 10:00-14:00            ΕΙΣΟΔΟΣ  |   ΕΓΓΡΑΦΗ   
» Αρχική » Άρθρα » Εναλλακτικές θεραπείες

Τύποι γιόγκα και τα οφέλη τους για την υγεία
 Πόσα είδη γιόγκα υπάρχουν;

Πολλοί διαφορετικοί τύποι γιόγκα υπάρχουν και μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβεις ποιο συγκεκριμένο στυλ είναι κατάλληλο για σένα. Τα περισσότερα στυλ γιόγκα βασίζονται στις ίδιες βασικές στάσεις γιόγκα (που ονομάζονται asanas) , ωστόσο η εμπειρία ενός στυλ μπορεί να είναι ριζικά διαφορετική από την άλλη. Σε αυτό το γρήγορο οδηγό περιγράφουμε τις πιο δημοφιλείς μορφές γιόγκα, μαζί με τα βασικά χαρακτηριστικά τους, για να σας διευκολύνουμε να γνωρίζετε από πού να ξεκινήσετε.

Τα οφέλη της Yoga

Ανεξάρτητα από το είδος της γιόγκα που επιλέγετε να κάνετε, θα δείτε βελτιώσεις σε πολλούς τομείς της υγείας σας. Με την τακτική άσκηση μπορείτε να:

-αυξήσετε την ευελιξία σας
-αυξήσετε τον μυϊκό τόνο και τη δύναμη
-βελτιώστε την κυκλοφορία του αίματος και την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος
-σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα
-αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειας
-να βελτιώσετε την αθλητική σας απόδοση
-μειώσετε τους τραυματισμούς
-αποτοξινώσετε τα όργανά σας
-βελτιώσετε τη στάση σας
-βελτιώσετε το άγχος και την κατάθλιψη
-βοηθήσετε το χρόνιο πόνο
-απελευθερώσετε ενδορφίνες που βελτιώνουν τη διάθεσή σας
και πολλά άλλα …

Τώρα που γνωρίζετε κάποια από τα οφέλη της γιόγκα, αρχίζουμε τον κατάλογο των μορφών γιόγκα παρακάτω με πρώτη την κλασική hatha yoga . Καθώς μετακινείται η λίστα, πηγαίνει από έντονες τάξεις ροής στις πιο χαλαρές παθητικές τάξεις, ολοκληρώνοντας με την αποκαταστατική γιόγκα.

Hatha Yoga

Hatha είναι μια γενική κατηγορία που περιλαμβάνει τα περισσότερα στυλ γιόγκα. Πρόκειται για ένα παλιό σύστημα που περιλαμβάνει την πρακτική της ασάνας (στάσεις γιόγκα) και τις πραναγιάμα (αναπνευστικές ασκήσεις) , οι οποίες συμβάλλουν στην ειρήνη του μυαλού και του σώματος, προετοιμάζοντάς μας για βαθύτερες πνευματικές πρακτικές όπως ο διαλογισμός.

Σήμερα, ο όρος hatha χρησιμοποιείται με τέτοιο τρόπο που είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι θα είναι μια συγκεκριμένη τάξη hatha. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, θα είναι σχετικά ήπια, αργή και κατάλληλη για αρχάριους που προτιμούν ένα πιο χαλαρό ύφος άσκησης.

Vinyasa Yoga

Όπως η hatha, η vinyasa γιόγκα είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει πολλά διαφορετικά στυλ γιόγκα. Σημαίνει ουσιαστικά την κίνηση που συγχρονίζεται με την αναπνοή και είναι ένα δυναμικό ύφος βασισμένο σε μια γρήγορη ροή. Συνήθως μια τάξη vinyasa yoga χαρακτηρίζεται από συνεχή ροή από τη μία στάση της γιόγκα στην επόμενη.

Ashtanga Yoga

Το Ashtanga είναι ένα σύστημα γιόγκα που έφερε στον σύγχρονο κόσμο ο Sri K. Pattabhi Jois. Αν παρακολουθήσετε μια τάξη ashtanga σε ένα στούντιο, θα οδηγηθείτε χωρίς διακοπή μέσα από μία ή περισσότερες από τις σειρές ashtanga, ενώ θα ενθαρρύνεστε να αναπνέετε καθώς μετακινείτε το σώμα σας από τη μία στάση στην άλλη. Κάθε άσκηση είναι μια καθορισμένη ακολουθία από ασάνες, πάντα με την ίδια σειρά. Είναι συνήθως γρήγορο, έντονο και σωματικά δύσκολο.

Υπάρχουν έξι σειρές ασκήσεων συνολικά, αυξάνοντας τη δυσκολία καθώς μεταβαίνετε από τη μία στην άλλη. Παρόλο που μια τυπική τάξη κινείται αρκετά γρήγορα, τα περισσότερα στούντιο Ashtanga προσφέρουν μαθήματα τύπου Mysore, τα οποία επιτρέπουν στους μαθητές να δουλεύουν με το δικό τους ρυθμό και να αξιολογούνται από ανώτερους εκπαιδευτές.

Power Yoga

Η power γιόγκα είναι μια έντονη γιόγκα τύπου vinyasa. Αρχικά, μοιάζει πολύ με την αστάγγα και ήταν μια προσπάθεια να καταστεί η αστάγγα πιο προσιτή στο δυτικό πολιτισμό. Διαφέρει, ωστόσο, από το ότι δεν είναι μια καθορισμένη σειρά θέσεων, αλλά επιτρέπει στον εκπαιδευτή την ελευθερία να διδάσκει αυτό που θέλει.

Bikram Yoga

Για ένα πράγμα που μπορείτε να είστε σίγουροι όταν παρακολουθείτε μια τάξη Bikram είναι η συνέπεια. Εκτός του εκπαιδευτή, μια τάξη Bikram είναι η ίδια, ανεξάρτητα από το πού πηγαίνετε, αποτελούμενη από τις ίδιες, εικοσιέξι στάσεις και δύο τεχνικές αναπνοής, διαρκεί ενενήντα λεπτά, σε ένα δωμάτιο θερμαινόμενο στους 40,6 ° F ° C), με υγρασία 40%. Μπορείτε επίσης να είστε σίγουροι ότι θα ιδρώσετε. Το δωμάτιο είναι ζεστό και η τάξη σας προκαλεί τόσο σωματικά όσο και διανοητικά. Ιδρύθηκε από τον Bikram Choudhury, και αυτή η μορφή ζεστής γιόγκα προορίζεται να ξεπλύνει τοξίνες, να διαχειριστεί το βάρος και να επιτρέψει στους μαθητές να κινητοποιήσουν το μεταβολισμό τους.

Jivamukti Yoga

Ο David Life και ο Sharon Gannon δημιούργησαν την jivamukti yoga το 1984 και από τότε έχουν σπουδάσει με διάφορους καθηγητές, μεταξύ των οποίων ο Swami Nirmalananda και ο Sri K. Pattabhi Jois. Οι τάξεις τους μοιάζουν με το αστάνγκο με τη ροή του τύπου vinyasa μέσα από τις ασάνες. Κάθε τάξη ξεκινά με μια τυποποιημένη σειρά προθέρμανσης μοναδική για το jivamukti και συχνά οι καθηγητές ενσωματώνουν εβδομαδιαία θέματα, όπως ψαλμωδία, διαλογισμό, αναγνώσεις και επιβεβαιώσεις.

Iyengar Yoga

Το σήμα κατατεθέν του iyengar είναι η έντονη εστίαση στις λεπτότητες κάθε στάσης. Ο BKS Iyengar διδάσκει τα μαθήματά του από το σπίτι του στο Pune της Ινδίας και έχει γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς γκουρού της εποχής μας. Σε μια τυπική κατηγορία iyengar, οι θέσεις κρατιούνται πολύ περισσότερο από ό, τι σε άλλες σχολές γιόγκα, σε μια προσπάθεια να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην ακριβή μυοσκελετική ευθυγράμμιση μέσα σε κάθε asana. Ένα άλλο χαρακτηρηστικό του iyengar είναι η χρήση υποστυλωμάτων, όπως μπλοκ, ζώνες, μπαστούνια, καρέκλες και κουβέρτες, που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των τραυματισμών ή των δομικών ανισορροπιών, καθώς και για να διδάξουν στον μαθητή πώς να κινηθεί σωστά.

Anasura Yoga

Το στυλ anusara είναι ένα νέο σύστημα hatha που διδάσκει μια σειρά από καθολικές αρχές της ευθυγράμμισης που υποκρύπτουν όλες τις στάσεις της γιόγκα, ενθαρρύνοντας τη ροή με χάρη και ακολουθώντας την καρδιά σας. Ιδρύθηκε από τον John Friend, και η πρακτική του anusara κατηγοριοποιείται γενικά σε τρία μέρη, γνωστά ως Τρία Α. Περιλαμβάνουν στάση, ευθυγράμμιση και δράση.

Sivananda Yoga

Η Σιβανάντα είναι μια μορφή hatha που ιδρύθηκε από τον Swami Sivananda και ήρθε στα δυτικά από τον Swami Vishnu-devananda. Μια τάξη συνήθως ξεκινάει με το Savasana (χαλάρωση), το kapalabhati και το anuloma viloma, και ακολουθείται από μερικούς γύρους surya namaskara. Η τάξη μετακινείται έπειτα από τα δώδεκα asanas της Sivananda, τα οποία μαζί είναι σχεδιασμένα να αυξάνουν τη δύναμη και την ευελιξία της σπονδυλικής στήλης. Η ψαλμωδία (chanting) και ο διαλογισμός μπορούν επίσης να αποτελούν μέρος μιας πλήρους τάξης.

Το Vishnu-devananda έφερε αργότερα τα Διεθνή Κέντρα Sivananda Yoga Vedanta, θερινό σύστημα της Sivananda σε πέντε βασικές αρχές: σωστή άσκηση (asanas). σωστή αναπνοή (πραναγιάμα); σωστή χαλάρωση (savasana); σωστή διατροφή (χορτοφαγική) και της θετικής σκέψης (vedanta) και του διαλογισμού (dhyana).

Viniyoga Yoga

Η Viniyoga αναφέρεται σε μια προσέγγιση της γιόγκα που προσαρμόζει τα διάφορα μέσα και μεθόδους πρακτικής στη μοναδική κατάσταση, τις ανάγκες και τα συμφέροντα του ατόμου. Δημιουργήθηκε από τον TKV Desikachar, και ο στόχος είναι να δοθούν στον επαγγελματία τα εργαλεία για την εξατομίκευση και την ενημέρωση της διαδικασίας της αυτοανακάλυψης και του προσωπικού μετασχηματισμού.

Kundalini Yoga

Η Κουνταλίνι ενσωματώνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή ασκήσεις, δυναμικές τεχνικές αναπνοής, ψαλμωδία, διαλογισμό και μάντρα. Κάθε συγκεκριμένη άσκηση kundalini, που αναφέρεται ως kriya, είναι μία κίνηση που επαναλαμβάνεται συχνά και συγχρονίζεται με την αναπνοή. Η πρακτική έχει σχεδιαστεί για να ξυπνήσει την ενέργεια στη βάση της σπονδυλικής στήλης για να την τραβήξει προς τα πάνω μέσα από κάθε ένα από τα επτά τσάκρας. Ήρθε δυτικά από τον Yogi Bhajan. Αυτή η μορφή γιόγκα φαίνεται και την αισθάνεται κανείς πολύ διαφορετικά από οποιαδήποτε άλλη, με έμφαση στην επαναλαμβανόμενη, ενισχυμένη αναπνοή και την κίνηση της ενέργειας μέσω του σώματος.

Yin Yoga

Η Γιν γιόγκα είναι ένα στυλ με αργό ρυθμό, όπου στην κάθε θέση κρατούνται για πέντε λεπτά ή περισσότερο. Παρόλο που είναι παθητική, η yin yoga μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη λόγω των μεγάλων κρατήσεων, ειδικά αν το σώμα σας δεν είναι συνηθισμένο σε αυτό. Ο σκοπός είναι να εφαρμοστεί μέτρια πίεση στο συνδετικό ιστό – στους τένοντες, τις περιτονίες και τους συνδέσμους- με σκοπό την αύξηση της κυκλοφορίας στις αρθρώσεις και τη βελτίωση της ευελιξίας. Ιδρύθηκε και διδάχθηκε αρχικά στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1970 από τον εμπειρογνώμονα των πολεμικών τεχνών και τον δάσκαλο της ταοϊστικής γιόγκα, Paulie Zink. Γιν-στυλ τώρα αρχίζει να διδάσκεται σε όλη τη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη, και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε δύο από τους πιο εξέχοντες εκπαιδευτές, Paul Grilley και Sarah Powers.

Πηγή: Olistiki.gr

Σεμινάρια – Εκπαίδευση

 
Άρθρα
« Επιστροφή