2316 016 726  Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 10:00-18:00 & Πέμπτη 10:00-14:00            ΕΙΣΟΔΟΣ  |   ΕΓΓΡΑΦΗ   
» Αρχική » Άρθρα » Εναλλακτικές θεραπείες

Τι είναι ο ωτοβελονισμός και ποιά είναι τα οφέλη του;
Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική (ΠΚΙ), ο βελονισμός βασίζεται στη θεωρία ότι η υγεία σας εξαρτάται από τη ροή του Qi (ενέργειας) στο σώμα σας. Αυτή η ενέργεια ταξιδεύει κατά μήκος αόρατων μονοπατιών, γνωστών ως μεσημβρινοί, που βρίσκονται σε όλο το σώμα.Σύμφωνα με το ΠΚΙ, μια μπλοκαρισμένη ή διαταραγμένη ροή του Qi μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη σωματική και ψυχική σας υγεία. Ο βελονισμός στοχεύει στην αποκατάσταση της ροής του Qi επιλύοντας τυχόν μπλοκαρίσματα ή διαταραχές.

Ο παραδοσιακός βελονισμός το κάνει αυτό στοχεύοντας σημεία που βρίσκονται σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των αυτιών. Ο ωτοβελονισμός είναι ένα διαγνωστικό και θεραπευτικό σύστημα που βασίζεται στην ομαλοποίηση της δυσλειτουργίας του σώματος μέσω της διέγερσης ορισμένων σημείων στο αυτί.

Είναι μια τεχνική βελονισμού παρόμοια με τη ρεφλεξολογία, και έχει διαπιστωθεί ότι η τεχνική αυτή  λειτουργεί επειδή ομάδες πολυδύναμων κυττάρων  που περιέχουν πληροφορίες από ολόκληρο τον οργανισμό, δημιουργούν κέντρα περιφερειακής οργάνωσης που αντιπροσωπεύουν διαφορετικά μέρη του σώματος. Έτσι, η διέγερση ενός αντανακλαστικού σημείου στο αυτί μπορεί να ανακουφίσει από συμπτώματα μακρινής παθολογίας με αξιόπιστη διάρκεια.

Ακολουθούν 5 ιατρικά ζητήματα που πολύ συχνά χρησιμοποιείται ο ωτοβελονισμός  :

1. Κάπνισμα και κατάχρηση ουσιών

Ο ωτοβελονισμός ήταν επιτυχής στο να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τον εθισμό και τις διαταραχές συμπεριφοράς. Ο βελονισμός βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων στέρησης κατά τη διάρκεια της θεραπείας για κατάχρηση ναρκωτικών και προάγει μια αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης που μπορεί να διευκολύνει την αντίσταση στις υποτροπές. Το ίδιο ισχύει και  για τη διακοπή του καπνίσματος.

2. Πονοκέφαλοι ημικρανίας και οξύς πόνος

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από πονοκεφάλους ημικρανίας γνωρίζουν πολύ καλά τις επιπτώσεις του πόνου. Συχνά η αιτία της ημικρανίας είναι άγνωστη και δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία. Ωστόσο, ο ωτοβελονισμός έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει από τον πόνο της ημικρανίας και αποτρέπει ή μειώνει τη συχνότητα εμφάνισής τους. Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι ο ωτοβελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του οξέος πόνου, όπως ο μετεγχειρητικός πόνος.

3. Αϋπνία

Τα άτομα που υποφέρουν από αϋπνία ή προβλήματα ύπνου, μπορεί να βρουν ανακούφιση μέσω της θεραπείας βελονισμού αυτιών. Ο βελονισμός γενικά βοηθά να ηρεμήσει το μυαλό και το σώμα και να προσφέρει μια συνολική αίσθηση χαλάρωσης. Οι περισσότεροι που υποφέρουν από αϋπνία  , δυσκολεύονται να χαλαρώσουν και να ηρεμήσουν τις σκέψεις τους, κάτι που προκαλεί την έλλειψη ύπνου τους, γι' αυτό και ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει.

4. Δυσκοιλιότητα

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες δυσκοιλιότητας, αλλά μία από αυτές είναι το άγχος. Ο βελονισμός αυτιών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα προάγοντας τη χαλάρωση. Μόλις το σώμα είναι σε θέση να χαλαρώσει, η δυσκοιλιότητα θα εξαφανιστεί συχνά. Οι τακτικές θεραπείες βελονισμού μπορούν να βοηθήσουν να μην είναι η δυσκοιλιότητα ένα χρόνιο πρόβλημα.

5. Παχυσαρκία

Ο βελονισμός αυτιών μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αν και δεν είναι σαφές ακριβώς γιατί. Είναι πιθανόν παρόμοια με τις επιπτώσεις του βελονισμού στον εθισμό και στις διαταραχές συμπεριφοράς. Οι ηρεμιστικές επιδράσεις μπορούν να διευκολύνουν την αποφυγή ενδόσεως στην επιθυμία. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που δέχτηκαν  ωτοβελονισμό παρουσίασαν χαμηλότερο σωματικό βάρος, χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, λιγότερο σωματικό λίπος και μικρότερη περιφέρεια μέσης.

 

Φυσικά υπάρχουν και πολλές άλλες περιπτώσεις  που ωφελεί ο ωτοβελονισμός, όπως:

·         Ανακούφιση από το άγχος
·         Μειωμένος πόνος στην πλάτη
·         Βελτίωση στην κατάθλιψη
·         Ανακούφιση από πεπτικά προβλήματα
·         Μειωμένα συμπτώματα αλλεργίας
·         Βελτιωμένη υγεία της καρδιάς
·         Χρόνιος πόνος,
·         Ιδιαίτερα πόνος στη μέση
·         Ανησυχία
·         Πόνος από καρκίνο και παρενέργειες χημειοθεραπείας
·         Κατάθλιψη
·         Πεπτικά προβλήματα
·         Αλλεργίες

 

Για περισσότερες πληροφορίες  για τον ωτοβελονισμό πατήστε ΕΔΩ

Σεμινάρια – Εκπαίδευση


 
Άρθρα
« Επιστροφή