2316 016 726  Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 10:00-18:00 & Πέμπτη 10:00-14:00            ΕΙΣΟΔΟΣ  |   ΕΓΓΡΑΦΗ   
» Αρχική » Άρθρα » Εναλλακτικές θεραπείες

Θεωρία YIN-YANG. Από την ύλη της εκπαίδευσης σε Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και Shiatsu

Το Yin και το Yang, είναι έννοιες με βαρύνουσα σημασία στην ταοϊστική κοσμοθεωρία. Είναι δύο δυνάμεις αντίθετες αλλά και αλληλοσυμπληρούμενες, με αντίθετη πόλωση, που μεταβάλλονται κυκλικά και ισορροπώντας μεταξύ τους δημιουργούν τη ζωή. Είναι μεταξύ τους ισότιμες, αδιαχώριστες και η μια παράγει την άλλη. Αν η μια εξασθενήσει, η άλλη αυτομάτως γίνεται ισχυρότερη, δηλαδή όταν η μια αποσύρεται, η άλλη εκδηλώνεται. Η πόλωση Yin-Yang υπάρχει σε κάθε έκφραση του σύμπαντος, στις εποχές, στα καιρικά φαινόμενα, στις τροφές, στους ανθρώπινους χαρακτήρες, στα μέρη του σώματος. Όταν η Yin-Yang αρμονία διαταραχτεί, τότε δημιουργούνται προβλήματα.

Στην κινέζικη γλώσσα, με το ιδεόγραμμα Yang περιγράφεται η ηλιόλουστη, ζεστή πλαγιά του λόφου, ενώ με το ιδεόγραμμα Yin, η σκοτεινή, κρύα πλαγιά του. Έτσι ο ήλιος, η ζέστη, η κίνηση, η δραστηριότητα και το φώς είναι Yang, ενώ η σελήνη, το κρύο, η ακινησία, η ηρεμία και το σκοτάδι είναι Yin. Στη Δύση, τα Yin και Yang είναι γνωστά από την κάτω απεικόνιση, που δείχνει πως το σπέρμα του ενός, υπάρχει μέσα στο άλλο, έτσι ώστε όταν το ένα πάρει τη μέγιστη τιμή του, τότε αρχίζει να φθίνει, ώστε το δεύτερο να αρχίσει να αυξάνεται.

Το Yang συμβολίζεται με το λευκό χρώμα, το Yin με το μαύρο. Ωστόσο, τα πράγματα δεν αναλύονται μόνο σε Yin- Yang, αλλά σε περισσότερο ή λιγότερο Yin-Yang σε σχέση το ένα με το άλλο. Δηλαδή η άνοιξη είναι Yang σε σχέση με τον χειμώνα, αλλά λιγότερο Yang σε σχέση με το καλοκαίρι. Το στομάχι είναι Yang σε σχέση με τα πόδια, αλλά Yin σε σχέση με το κεφάλι.

Περισσότερα για την εκπαίδευση στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική θα δείτε ΕΔΩ

Περισσότερα για την εκπαίδευση στο Shiatsu θα δείτε ΕΔΩ

 

Σεμινάρια – Εκπαίδευση

 
Άρθρα
« Επιστροφή