2316 016 726  Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 10:00-18:00 & Πέμπτη 10:00-14:00            ΕΙΣΟΔΟΣ  |   ΕΓΓΡΑΦΗ   
» Αρχική » Άρθρα » Εναλλακτικές θεραπείες

Πότε χρησιμοποιώ ξηρά βελόνα και πότε βελονισμό;
 Αν συγκρίναμε τη ξηρά βελόνα (dry needling) και τον βελονισμό μέσα από μια φωτογραφία, μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τη διαφορά. Και οι δύο πρακτικές χρησιμοποιούν πολύ λεπτές βελόνες που εισάγονται σε συγκεκριμένες θέσεις σε όλο το δέρμα για να προκαλέσουν συγκεκριμένες αντιδράσεις και να θεραπεύσουν τον πόνο. Εκεί τελειώνουν οι ομοιότητες τους.

Η διαφορά μεταξύ των δύο πρακτικών έγκειται στη φιλοσοφική βάση για την πρακτική τους και στις μεθόδους και τις τεχνικές που εμπλέκονται για την τόνωση της θεραπείας στο σώμα.

Τι είναι ο βελονισμός;

Ο βελονισμός έχει μια μακρά ιστορία στην Κίνα. Bασίζεται στην πεποίθηση ότι η υγεία καθορίζεται από τη ροή του τσι στο σώμα. Το τσι ταξιδεύει στο ανθρώπινο σώμα μέσω διακριτών μονοπατιών που ονομάζονται μεσημβρινοί. Αυτοί οι μεσημβρινοί συνδέονται με όργανα σε όλο το σώμα. Όταν το τσι ρέει σωστά κατά μήκος των μονοπατιών έχουμε ένα υγιές σύστημα, ενώ οι διακοπτόμενες ροές προκαλούν πόνο και ασθένεια.

Ο βελονισμός προέκυψε ως ένας τρόπος για να διορθωθεί η ροή του chi στο σώμα ώστε να επανέλθει σε ισορροπία. Αυτό γίνεται με την εισαγωγή βελoνών σε συγκεκριμένα σημεία σε όλο το σώμα και την ανακατεύθυνση του τσι κατά μήκος των σωστών μεσημβρινών.

Ο βελονισμός χρησιμοποιείται συχνά για να παρέχει αποτελεσματική θεραπεία του πόνου σε περιοχές όπως η πλάτη, ο λαιμός, οι ώμοι και τα γόνατα. Άλλα οφέλη του βελονισμού περιλαμβάνουν τη θεραπεία της ναυτίας, του εμέτου, τις κράμπες, των αλλεργιών και των χημικών εξαρτήσεων.

Τι είναι η ξηρά βελόνα (Dry needling);

Η θεραπεία με ξηρά βελόνα είναι μια σχετικά νέα θεραπεία που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1980 και βασίζεται στη σύγχρονη δυτική ιατρική. Η βασική πρακτική της ξηράς βελόνας είναι η χρήση μιας λεπτής βελόνας για την τόνωση των σημείων ενεργοποίησης στους μύες για θεραπευτικό αποτέλεσμα. Τοποθετούνται σε σφιχτές περιοχές ή σε κόμπους στους μύες για να ανακουφίσουν την ένταση και τον πόνο. Ο όρος ξηρά χρησιμοποιείται για να διαφοροποιήσει το dry needling από τη χρήση του needling για την έγχυση υγρού στο σώμα.

Οι κύριες εφαρμογές της ξηράς βελόνας είναι:

  • Ανακούφιση από τον πόνο και τη δυσκαμψία στους μύες, στοχεύοντας ιδιαίτερα σε κόμπους και σημεία έντασης.
  • Βελτιώνει την ευελιξία και το εύρος κίνησης σε όλο το σώμα για να διευκολύνει την εκτέλεση καθημερινών εργασιών και αθλημάτων.

Η ξηρά βελόνα είναι μόνο μία από τις τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι φυσικοθεραπευτές και οι χειροπράκτες στη θεραπεία του πόνου και της δυσλειτουργίας σε όλο το σώμα, αλλά μπορεί να είναι ένα σημαντικό μέρος ενός πρακτικού σχεδίου θεραπείας για να επαναφέρει την υγεία και τη λειτουργία στην καθημερινή ζωή των ασθενών.

Περισσότερα για τη ξηρά βελόνα και τον βελονισμό δείτε εδώ : https://bit.ly/3Q7l05N

Σεμινάρια – Εκπαίδευση
 
Άρθρα
« Επιστροφή