2316 016 726  Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 10:00-18:00 & Πέμπτη 10:00-14:00            ΕΙΣΟΔΟΣ  |   ΕΓΓΡΑΦΗ   
» Αρχική » Άρθρα » Εναλλακτικές θεραπείες

Παθήσεις του μεσημβρινού Σπλήνα. Πως μπορείτε να τον ενεργοποιήσετε
 Όταν στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (ΠΚΙ) λέμε Σπλήνας, εννοούμε σπλήνας και πάγκρεας, τα οποία θεωρούνται ενιαίο όργανο. Η ανατομική περιγραφή του οργάνου, έτσι όπως την συναντάμε στα κλασσικά κείμενα, παραπέμπει μάλλον στο πάγκρεας και όχι τόσο στο όργανο που η δυτική ιατρική αποκαλεί σπλήνα. Επειδή όμως στην παγκόσμια βιβλιογραφία, η αρχική μετάφραση από τα κινέζικα στα αγγλικά ήταν spleen, ακολουθούμε την ίδια ονομασία, έτσι ώστε να υπάρχει κοινή γλώσσα και να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε.

Από τη σκοπιά της Π.Κ.Ι. ο Σπλήνας είναι όργανο zang δηλαδή yin, άρα συμπαγές και βρίσκεται στον μέσο θερμαστή. Στα κλασικά κείμενα του αποδίδονται οι εξής ιδιότητες και λειτουργίες: ελέγχει τη μεταφορά και τον μετασχηματισμό(της τροφής αλλά και της σκέψης), την άνοδο του chi, συγκρατεί το Αίμα στα αγγεία, συμμετέχει στην παραγωγή του, ελέγχει τους μυς και τα άκρα, κρατά τα όργανα στη θέση τους, φιλοξενεί την λογική(διανόηση), το στόμα, ιδιαίτερα τα χείλη είναι το σημείο που εξωτερικεύεται, ελέγχει το σάλιο, διαχωρίζει(μαζί με την Καρδιά) τις πέντε γεύσεις, προτιμά την γλυκιά γεύση, απεχθάνεται την υγρασία, χρώμα του είναι το κίτρινο και συναίσθημά του οι έγνοιες.

Συμπτωματολογία Σπλήνα: ανορεξία, αίσθηση φουσκώματος στο επιγάστριο ή στην κοιλιά, φούσκωμα μετά το φαγητό, αίσθηση κρύου στο επιγάστριο που ανακουφίζεται με εφαρμογή ζέστης, αίσθηση βάρους στο κεφάλι, το σώμα ή τα άκρα, γλυκιά γεύση στο στόμα ή απώλεια γεύσης, έλλειψη δίψας, ασχημάτιστες ή μαλακές κενώσεις, παρουσία άπεπτων κομματιών τροφής στα κόπρανα, ατονία, οιδήματα, πλαδαρότητα μυών, τάση για να ξαπλώνει συνέχεια, πρόπτωση μήτρας, στομάχου, ουροδόχου κύστης, αίμα στα ούρα ή στα κόπρανα, μηνορραγία, εύκολα μελανιάσματα, σπασμένα αγγεία, φλεβίτιδα, ευρυαγγείες, κιρσοί, εξωτερικές αιμορροΐδες, κρύα άκρα, τάση για παχυσαρκία ενώ δεν τρώει υπερβολικά, δυσκολία στην απομνημόνευση αλλά και στην επικέντρωση της σκέψης.
Τα δύο βασικά σημεία ενεργοποίησης του μεσημβρινού είναι το ΣΠ6 και το ΣΠ9  τα οποία με δακτυλοπίεση μπορούν να ξεμπλοκάρουν και να ενεργοποιήσουν τον μεσημβρινό του Σπλήνα και να βοηθήσουν σε πολλές από τις παραπάνω δυσλειτουργίες.
Ένας εύκολος τρόπος είναι τοποθετώντας αυτόλλητους μαγνήτες σε αυτά τα σημεία για 10-20 ημέρες. Αυτούς τους μαγνήτες θα τους βρείτε ΕΔΩ
Τα σημεία θα τα δείτε στην εικόνα που ακολουθεί:

Πληροφορίες για την εκπαίδευση στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική θα βρείτε ΕΔΩ
Σεμινάρια – Εκπαίδευση


 
Άρθρα
« Επιστροφή