2316 016 726  Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 10:00-18:00 & Πέμπτη 10:00-14:00            ΕΙΣΟΔΟΣ  |   ΕΓΓΡΑΦΗ   
» Αρχική » Άρθρα » Εναλλακτικές θεραπείες

Οι λειτουργίες του σπλήνα σύμφωνα με την Κινεζική Ιατρική!
Η λειτουργία του σπλήνα, σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (Π.Κ.Ι)  είναι να διαχωρίζει το καθαρό από το ακάθαρτο. Αυτή η διαδικασία διαχωρισμού εφαρμόζεται όχι μόνο στις τροφές και τα υγρά, αλλά και για όλες τις ενεργητικές επιρροές που προσβάλλουν τον οργανισμό, οι οποίες μπορεί να είναι υλικές , ψυχικές , κοινωνικές , πνευματικές και συναισθηματικές. Έτσι σε οργανικό επίπεδο ο σπλήνας ευθύνεται  για τη  σωστή διαδικασία  πέψης.  Συγκεκριμένα μαζί με το στομάχι.

Η δεύτερη λειτουργία είναι ότι ο σπλήνας είναι υπεύθυνος για τη συγκράτηση του αίματος μέσα στα αιμοφόρα αγγεία. Έτσι, όταν υπάρχουν θέματα βαριάς αιμορραγίας, με μη φυσιολογική ροή, όπως έντονη αιμορραγία κατά την εμμηνόρροια, χρόνια αιμορραγία από τη μύτη, χρόνια αιμορραγία από το ορθό που συνοδεύεται από κόπωση , χλωμή γλώσσα και αίσθημα εξάντλησης, τότε ευθύνεται ο σπλήνας,  που δεν συγκρατεί το αίμα μέσα στο αιμοφόρο αγγείο, κάτι που είναι πολύ διαφορετικό από την υπερβολική θερμότητα, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει ανώμαλη, βαριά αιμορραγία, αλλά θα είχε διαφορετικό χρωματισμό η γλώσσα, διαφορετικό παλμό και πολλή θερμότητα.

Η επόμενη λειτουργία του σπλήνα είναι να συγκρατεί τα πάντα στη θέση τους, να ανυψώνει το Qi  (τσι)  και να διατηρεί τα όργανα στη θέση τους. Έτσι, όταν υπάρχει πρόπτωση ή πέφτουν όργανα όπως η μήτρα, το ορθό, το εγκάρσιο κόλον, αυτό  συνεπάγεται  με χαμηλό  Qi (τσι) στο σπλήνα.

Ο σπλήνας είναι υπεύθυνος για την ανύψωση του Qi,(τσι) συγκεκριμένα καθαρό Qi (τσι) στο κεφάλι για καθαρή σκέψη. Φιλοξενεί τις σκέψεις και τις προθέσεις του σώματος (Yi) και είναι υπεύθυνος για την αναλυτική σκέψη, τη μνήμη, τη γνώση, τη νοημοσύνη και τις ιδέες. Είναι υπεύθυνος για την κατεύθυνση των αναμνήσεων στους νεφρούς για αποθήκευση βραχυπρόθεσμης μνήμης. Οι νεφροί αργότερα θα μεταφέρουν αυτές τις μνήμες στην καρδιά για αποθήκευση μακροπρόθεσμης μνήμης. Τα θετικά ψυχοσυναισθηματικά χαρακτηριστικά του σπλήνα είναι η εμπιστοσύνη, η ειλικρίνεια, η διαφάνεια, η αποδοχή, η ισότητα, η ισορροπία και η αμεροληψία. Οι αρνητικές του ιδιότητες είναι η ανησυχία, η υπερβολική σκέψη, η συλλογιστική, η εμμονή, οι τύψεις, οι εμμονές και η αυτοαμφισβήτηση.

Ο σπλήνας είναι επίσης υπεύθυνος για το μεταβολισμό του νερού. Και αυτό είναι σε συνδυασμό με τον πνεύμονα, το νεφρό και τον τριπλό θερμαστή . Άρα όχι από μόνος του, αλλά είναι υπεύθυνος για το μεταβολισμό του νερού. Γι' αυτό, όταν υπάρχει πολύ φούσκωμα μπορεί να προέρχεται από τον σπλήνα. Για αυτό όταν οι άνθρωποι έχουν ένα πρησμένο βλέφαρο (επειδή το άνω βλέφαρο σχετίζεται και αντιστοιχεί στον σπλήνα), ο σπλήνας δεν είναι σε θέση να μεταβολίσει το νερό.

Μια άλλη λειτουργία του σπλήνα είναι η παραγωγή αίματος. Ο σπλήνας παράγει αίμα χρησιμοποιώντας θρεπτικά συστατικά, με καλή πέψη με καλή τροφή, καλά θρεπτικά συστατικά. Έτσι, όταν υπάρχει ανεπάρκεια αίματος, πρέπει να δούμε τι είναι λάθος με τον σπλήνα, τι είναι λάθος με τη διατροφή, το πεπτικό σύστημα ή την απορρόφηση.

 

Περισσότερα μαθαίνουμε στη διάρκεια των μαθημάτων Ρεφλεξολογίας και Παραδοσιακής Κινέζικής Ιατρικής .

Πληροφορίες για την εκπαίδευση στη Ρεφλεξολογία δείτε εδώ.

Πληροφορίες για την εκπαίδευση στη Παραδοσιακή Κινέζική Ιατρική δείτε εδώ. 

Σεμινάρια – Εκπαίδευση

 
Άρθρα
« Επιστροφή