2316 016 726  Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 10:00-18:00 & Πέμπτη 10:00-14:00            ΕΙΣΟΔΟΣ  |   ΕΓΓΡΑΦΗ   
» Αρχική » Άρθρα » Εναλλακτικές θεραπείες

Μπορεί η ρεφλεξολογία να βοηθήσει ασθενείς με αρθρίτιδα;
 Η αρθρίτιδα ή η φλεγμονή των αρθρώσεων είναι σύμπτωμα καθώς και ασθένεια, επειδή επηρεάζει τόσο σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες της ζωής. Υπάρχουν διάφορες μορφές, από οστεοαρθρίτιδα έως ρευματοειδή αρθρίτιδα, που επηρρεάζουν πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Η διαχείριση της αρθρίτιδας εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία καθώς και από την κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Για την αντιμετώπιση της, συχνά συνταγογραφούνται φάρμακα, όπως αντιφλεγμονώδη, αναλγητικά  ή αντιρρευματικά.

Οι παρενέργειες που σχετίζονται με τη χρήση πολλών από αυτά τα φάρμακα έχουν οδηγήσει σε μια αναζήτηση για λιγότερο «σκληρές θεραπείες». Πολλές από αυτές ταξινομούνται ως «εναλλακτικές» ή « συμπληρωματικές » θεραπείες και τα οφέλη τους, καθώς και οι κίνδυνοι, δεν αποδεικνύονται ως επί το πλείστον από επιστημονικά σχεδιασμένες δοκιμές. Ωστόσο, πολλοί είναι οι ασθενείς που έχουν βρει ανακούφιση μέσω της εφαρμογής τους. Μια από αυτές τις θεραπείες είναι και η ρεφλεξολογία.

Ρεφλεξολογία είναι ο όρος που δίνεται στην εφαρμογή διαφόρων βαθμών πίεσης σε συγκεκριμένες περιοχές στα πόδια, ως μέσο πρόκλησης χαλάρωσης και ανακούφισης από το στρες. Οι περιοχές αυτές ονομάζονται αντανακλαστικά σημεία και κάθε ένα από αυτά συνδέεται με ένα όργανο στο σώμα.Οι ρεφλεξολόγοι πιστεύουν ότι προβλήματα στο σώμα αποκαλύπτονται στην αντίστοιχη περιοχή του ποδιού. Οι περιοχές που επιλέγονται είναι αυτές που αντιστοιχούν στις επώδυνες περιοχές του σώματος,σύμφωνα με τη θεωρία της ρεφλεξολογίας.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς βιώνουν ανακούφιση από τον πόνο, λιγότερο άγχος, χαμηλότερα επίπεδα στρες και βελτιωμένο ύπνο. Δεν υπάρχουν γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες. Μια δοκιμή στην Τουρκία με εφαρμογή ρεφλεξολογίας για έξι εβδομάδες σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα κατέληξε ότι οι ασθενείς είχαν σημαντικά λιγότερο πόνο και καλύτερο ύπνο.

Το συμπέρασμα είναι, επομένως, ότι η ρεφλεξολογία μπορεί κάλλιστα να συμπληρώσει την ιατρική θεραπεία για την αρθρίτιδα, με ψυχολογικά και λειτουργικά οφέλη για τον ασθενή.

Περισσότερα για τη ρεφλεξολογία δείτε εδώ : https://bit.ly/3wqtzRZ

 

Σεμινάρια – Εκπαίδευση

 
Άρθρα
« Επιστροφή