2316 016 726  Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 10:00-18:00 & Πέμπτη 10:00-14:00            ΕΙΣΟΔΟΣ  |   ΕΓΓΡΑΦΗ   
» Αρχική » Άρθρα » Εναλλακτικές θεραπείες

Η ιστορία της Ρεφλεξολογίας
Επειδή η ρεφλεξολογία είναι μια αρχαία πρακτική, η καταγωγή και η ιστορία της είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Ωστόσο, η ρεφλεξολογία πιστεύεται ότι μεταδόθηκε μέσω μιας προφορικής παράδοσης, και πιθανώς για πρώτη φορά καταγράφηκε ως εικονόγραμμα στον αιγυπτιακό τάφο του Ανκαμόρ (Ankhamor)το 2330 π.Χ. μαζί με άλλες ιατρικές διαδικασίες. Τα σύμβολα ρεφλεξολογίας πιστεύεται ότι καταγράφονται στα πόδια των αγαλμάτων του Βούδα στην Ινδία και αργότερα στην Κίνα.
Η κλασική Κινέζικη Ιατρική του Κίτρινου Αυτοκράτορα, η οποία γράφτηκε γύρω στο 1.000 π.Χ., έχει ένα κεφάλαιο με θέμα «Εξέταση της μεθόδου ποδιών» και είναι η αρχή των έντυπων συζητήσεων σχετικά με τη σύνδεση της δύναμης ζωής και των σημείων και των περιοχών στα πόδια.
Πιστεύεται ότι ο Μάρκο Πόλο μετέφρασε ένα κινεζικό βιβλίο μασάζ στα ιταλικά το 1300 μ.Χ., εισάγοντας έτσι ρεφλεξολογία και μασάζ στην Ευρώπη. Το 1582, ένα βιβλίο για ένα αναπόσπαστο στοιχείο της ρεφλεξολογίας που ονομάζεται θεραπεία ζώνης κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ευρώπη από τους Δρ. Adamus και Dr. A'tatis.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο William H. Fitzgerald, MD, ο οποίος συχνά αναφέρεται ως πατέρας της ρεφλεξολογίας, κατέγραψε το 1917 περίπου δέκα κατακόρυφες ζώνες που επέκτειναν το μήκος του σώματος. Διαπίστωσε ότι η εφαρμογή πίεσης σε μια ζώνη που αντιστοιχεί στη θέση ενός τραυματισμού θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ανακούφιση του πόνου κατά τη διάρκεια μικρών χειρουργικών επεμβάσεων. Το έργο του Δρ. Fitzgerald επεκτάθηκε από τον Δρ Shelby Riley, ο οποίος ανέπτυξε έναν χάρτη οριζόντιων ζωνών που διασχίζουν το σώμα και έναν λεπτομερή χάρτη αντανακλαστικών σημείων στα πόδια και τα χέρια. Πρότεινε επίσης σημεία πίεσης στο εξωτερικό αυτί. Η Eunice Ingham, φυσιοθεραπεύτρια που εργάστηκε για τον Δρ Riley, είναι μια άλλη εξέχουσα προσωπικότητα στην ανάπτυξη της ρεφλεξολογίας. Στην έρευνά της με τα σημεία πίεσης της θεραπείας ζώνης, διαπίστωσε ότι τα πόδια είναι τα πιο ευαίσθητα. Δημιούργησε τους χάρτες ποδιών και τα διαγράμματα ρεφλεξολογίας που χρησιμοποιούνται ακόμα και εισήγαγε πρακτικές ρεφλεξολογίας στη μη ιατρική κοινότητα τη δεκαετία του 1930. Το 1957, ο Δρ. Paul Nogier κατέγραψε έναν αντανακλαστικό χάρτη σημείων στο εξωτερικό αυτί. Το έργο του έχει επεκταθεί από τους Oleson και Flocco και τώρα διδάσκεται ως μέρος μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης στη ρεφλεξολογία χεριών, αυτιών και ποδιών.

Η Ρεφλεξολογία θεωρείται μία από τις αποτελεσματικότες εναλλακτικές θεραπείες σήμερα, και ήδη έχει αρχίσει να εισάγεται σε κλινικές και νοσοκομεία ως αφάρμακος συμπληρωματική θεραπεία. 

 
 
Σεμινάρια – Εκπαίδευση


 
Άρθρα
« Επιστροφή