2316 016 726  Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 10:00-18:00 & Πέμπτη 10:00-14:00            ΕΙΣΟΔΟΣ  |   ΕΓΓΡΑΦΗ   
» Αρχική » Άρθρα » Εναλλακτικές θεραπείες

H ρεφλεξολογία είναι τόσο αποτελεσματική στον πόνο όσο και τα παυσίπονα
 Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποίησαν τη ρεφλεξολογία σαν μέθοδο ανακούφισης από τον πόνο, είχαν αντοχή σε αυτόν κατά 45% περισσότερο και είχαν την αίσθηση του πόνου κατά 40% λιγότερο από άλλους ασθενείς.

Η Dr Carol Samuel, ειδικευμένη ρεφλεξολόγος και υπεύθυνη της μελέτης που αποτέλεσε μέρος του PhD της, ανέφερε το συγκεκριμένο «πείραμα» σαν πρώτο του είδους του σε ανθρώπους με οξείς πόνους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η χρήση ρεφλεξολογίας μπορεί να συνοδεύσει θεραπείες παραδοσιακής ιατρικής και παράλληλα να βοηθήσει αποτελεσματικά ασθενείς με προβλήματα οστεοαρθρίτιδας, πόνους στη μέση και στην πλάτη, ακόμα και καρκινοπαθείς.
Στην έρευνα, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν δύο συνεδριάσεις, στις οποίες κλήθηκαν να βυθίσουν το χέρι τους σε παγωμένο νερό.
Σε μία από τις συνεδρίες τους, έκαναν ρεφλεξολογία πριν βυθιστεί το χέρι τους, και στην άλλη συνεδρία πίστευαν ότι θα λειτουργούσε σαν παυσίπονο ένα ειδικό μηχάνημα, το οποίο δεν είχε στην πραγματικότητα ενεργοποιηθεί.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι συμμετέχοντες όταν έκαναν ρεφλεξολογία πριν από τη συνεδρία, ήταν σε θέση να κρατήσουν το χέρι τους στο παγωμένο νερό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πριν νοιώσουν πόνο και ότι θα μπορούσαν επίσης να ανεχτούν τον πόνο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η Dr Samuel ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όπως είχαμε προβλέψει, η χρήση ρεφλεξολογίας μειώνει την αίσθηση του πόνου. Είναι πιθανό ότι η ρεφλεξολογία να λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο όπως ο βελονισμός προκαλώντας τον εγκέφαλο να απελευθερώσει χημικές ουσίες που μειώνουν τα σήματα πόνου."
Ο Dr Ivor Ebenezer, συν-διοργανωτής της μελέτης, δήλωσε: «Είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα αυτά .Αν και το μέγεθος της μελέτης είναι μικρό, ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει τη βάση για μελλοντικές έρευνες αναφορικά με τη χρήση της ρεφλεξολογίας.»
Η ρεφλεξολογία είναι μια εναλλακτική ιατρική προσέγγιση σε θέματα υγείας, η οποία μπορεί λειτουργήσει και παράλληλα με την παραδοσιακή ιατρική. Ο θεραπευτής εφαρμόζει πίεση σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, αλλά συνήθως την εφαρμόζει στα πόδια ή τα χέρια.
Στην παραπάνω μελέτη ρεφλεξολογία εφαρμόστηκε στα πόδια των συμμετεχόντων.
Ο Dr Ebenezer, από το Τμήμα Φαρμακευτικής και Βιοϊατρικών Επιστημών, και η Dr Samuel χρησιμοποίησαν στη μελέτη τους μια μικρή ομάδα 15 ατόμων για να διαπιστωθεί αν η ρεφλεξολογία θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική στον πόνο χωρίς τη χρήση κλασσικών φαρμάκων.
Ο Dr Ebenezer ανέφερε: «Οι εναλλακτικές θεραπείες δέχονται ανά καιρούς πολλές επικρίσεις και δεν έχουν ποτέ δοκιμαστεί σωστά με επιστημονικό τρόπο. Μία από τις πιο κοινές επικρίσεις από την επιστημονική κοινότητα, είναι ότι αυτές οι θεραπείες συχνά δεν έχουν δοκιμαστεί κάτω από σωστά ελεγχόμενες συνθήκες. Όταν εμφανίζεται ένα νέο φάρμακο, οι επιπτώσεις του δοκιμάζονται σε σύγκριση με ένα χάπι ζάχαρης.
Προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιου είδους επικρίσεις σε αυτή τη μελέτη, συγκρίναμε τα αποτελέσματα της ρεφλεξολογίας με ένα εικονικό μηχάνημα , για το οποίο οι συμμετέχοντες πίστευαν ότι θα λειτουργήσει ως παυσίπονο. Αυτό είναι το ισοδύναμο ενός χαπιού ζάχαρης σε δοκιμές φαρμάκων.»
Η Δρ Samuel πρόσθεσε: «Αυτή είναι μια πρώιμη μελέτη, και περισσότερη δουλειά θα πρέπει να γίνει για να μάθει το ευρύ κοινό τον τρόπο που λειτουργεί πραγματικά η ρεφλεξολογία. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συμπληρώσει συμβατική θεραπεία σε καταστάσεις που σχετίζονται με τον πόνο, όπως η οστεοαρθρίτιδα, η οσφυαλγία και ακόμη και τον καρκίνο.»

Η μελέτη έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα Journal of Complementary Therapies in Clinical Practice.

Σεμινάρια – Εκπαίδευση

 
Άρθρα
« Επιστροφή