2316 016 726  Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 10:00-18:00 & Πέμπτη 10:00-14:00            ΕΙΣΟΔΟΣ  |   ΕΓΓΡΑΦΗ   
» Αρχική » Άρθρα » Εναλλακτικές θεραπείες

Άγχος και Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική
 Δυσκολεύεστε να χαλαρώσετε; Νοιώθετε κόπωση, πόνους στους μύες, πονοκεφάλους, κράμπες στο στομάχι, αϋπνία, τρίξιμο των δοντιών, γρήγορο καρδιακό παλμό; Εαν ναι, μπορεί να υποφέρετε από χρόνιο άγχος.
Το άγχος επηρεάζει σχεδόν όλους τους ανθρώπους.  Είναι μια ψυχολογική και σωματική απάντηση σε γεγονότα που νοιώθουμε να μας ταράζουν ή να μας απειλούν. Η απαιτητική σύγχρονη ζωή  θέτει το σώμα μας σε κατάσταση μακροχρόνιου στρες με την κατάσταση να  επιδεινώνεται από κακές συνήθειες ύπνου και διατροφής.
Η παρατεταμένη έκθεση στο στρες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας και έχει επιζήμιες επιπτώσεις στη διάθεση μας.Μερικά από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το μακροχρόνιο χρόνιο στρες είναι:
  • Ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη και άγχος
  • Υψηλή πίεση
  • Μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός
  • Διαταραχές ύπνου
  • Ελκος στομάχου
  • Διαταραχές εμμήνου ρύσεως
Επιπλέον, οι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από τεράστιο στρες συχνά στρέφονται σε πολλούς αρνητικούς τρόπους για να το αντιμετωπίσουν όπως, αλκοόλ, καφεΐνη, φάρμακα, υπερκατανάλωση τροφής. Όλα αυτά επιδεινώνουν τα υπάρχοντα προβλήματα υγείας, προσθέτουν άγχος και οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο.
Σύμφωνα με τη θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, όταν ένα άτομο εκτίθεται σε μακροχρόνιο στρες, μπλοκάρεται η ροή του Qi (τσί). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα υγείας ανάλογα με τα όργανα που επηρεάζονται. Ενδεικτικά :  
  • Όταν η ροή του Qi είναι στάσιμη κατά μήκος του μεσημβρινού της καρδιάς, επηρεάζεται το κυκλοφορικό σύστημα με αποτέλεσμα υψηλή αρτηριακή πίεση, αίσθημα παλμών. Δεδομένου ότι η Καρδιά διέπει επίσης τις νοητικές δραστηριότητες στο πλαίσιο της ΠΚΙ, η στασιμότητα του Qi της καρδιάς μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανησυχία και ευερεθιστότητα.
  • 'Οταν το άγχος επηρεάζει το Qi ήπατος, μπορεί να οδηγήσει σε  σφιχτούς μύες του λαιμού, των ώμων και της πλάτης, οδηγώντας σε πόνο ενώ το άτομο μπορεί να αισθάνεται κυκλοθυμικό και καταθλιπτικό. Αυτή η στασιμότητα του Qi ήπατος μπορεί επίσης να προκαλέσει συχνούς πονοκεφάλους.
  • Όταν το Qi είναι στάσιμο κατά μήκος του Μεσημβρινού του σπλήνα προκαλεί συμπτώματα που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα, όπως κράμπες στο στομάχι και κοιλιακό φούσκωμα. Με παρατεταμένη έκθεση στο στρες, η λειτουργία του σπλήνα μπορεί να εξασθενήσει και να οδηγήσει σε συσσώρευση εσωτερικής υγρασίας προκαλώντας δυσκοιλιότητα ή διάρροια, κόπωση και αίσθημα βάρους στο σώμα.
Η αντιμετώπιση του στρες με βάση την ΠΚΙ είναι διαφορετική σε κάθε άτομο. Εχει σαν στόχο τη διασφάλιση της ροής του Qi (Τσί), την εξάλειψη θερμότητας ή υγρασίας και την  ηρεμία του μυαλού ώστε να μειωθούν τα ενοχλητικά συμπτώματα και να βελτιωθεί  η συνολική υγεία και ευεξία. 
Περισσότερες πληροφορίες για την Παραδοσιακη Κινέζικη Ιατρική μπορείτε να δείτε εδώ: www.olistiki.gr
Σεμινάρια – Εκπαίδευση

 
Άρθρα
« Επιστροφή