2316 016 726  Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 10:00-18:00 & Πέμπτη 10:00-14:00            ΕΙΣΟΔΟΣ  |   ΕΓΓΡΑΦΗ   
» Αρχική » Άρθρα » Διατροφή

Τρεις επιστημονικοί λόγοι για περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή σας
 Οι πιο πολλοί άνθρωποι “μαλώνουν” σχετικά με την κατανάλωση λιπαρών και υδατανθράκων και το πώς το κάθε είδος επηρεάζει την υγεία και το σωματικό τους βάρος.

Ωστόσο, σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι η πρωτεΐνη είναι ίσως ακόμα πιο σημαντική.

Οι περισσότεροι τρώνε αρκετή πρωτεΐνη για να αποφευχθεί η ανεπάρκεια, αλλά υπάρχουν μερικοί που θα ήταν πολύ καλύτερα στην υγεία τους με μια πολύ υψηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα υψηλής πρωτεΐνης έχει σημαντικά οφέλη για την απώλεια βάρους και για την μεταβολική υγεία.

Δείτε 3 λόγους με επιστημονική βάση για να τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή σας:
Μπορεί να μειώσει την όρεξη και την πείνα
Τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά (λίπη, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες) επηρεάζουν το σώμα μας με διαφορετικούς τρόπους.

Μελέτες δείχνουν ότι η πρωτεΐνη είναι μακράν εκείνο που μας κάνει να αισθανόμαστε πιο πλήρεις (χορτασμένοι) με λιγότερο φαγητό.

Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο ότι η πρωτεΐνη μειώνει το επίπεδο της ορμόνης της πείνας (ghrelin). Επίσης, ενισχύει το πεπτίδιο ΥΥ της ορμόνη κορεσμού, που σας κάνει να αισθάνεστε πλήρης.

Αυτή η επίδραση είναι πολύ ισχυρή. Σε μια μελέτη, η αύξηση της πρωτεΐνης από 15 έως 30% επί των θερμίδων που κατανάλωναν υπέρβαρες γυναίκες, τις έκανε να καταναλώνουν συνολικά 441 λιγότερες θερμίδες κάθε μέρα, χωρίς να περιορίζει σκόπιμα τίποτα στη διατροφή τους.

Αν θέλετε να χάσετε βάρος ή το λίπος στην κοιλιά, τότε αναλογιστείτε την επιλογή να αντικαταστήσετε ορισμένους από τους υδατάνθρακες και τα λίπη που τρώτε με πρωτεΐνη.

Μπορεί να αυξήσει την μυϊκή μάζα και δύναμη
Η πρωτεΐνη σχηματίζει τα δομικά στοιχεία των μυών. Ως εκ τούτου, φαίνεται λογικό ότι η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών θα σας βοηθήσει να “οικοδομήσετε” περισσότερους μυς.

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη, ότι πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση πολλών πρωτεϊνών μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της μυϊκής μάζας και της δύναμης.

Αν είστε σωματικά δραστήριοι και γενικότερα προσπαθείτε να αυξήσετε την μυική σας μάζα, τότε θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετή πρωτεΐνη.

Τα υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν να απωλέσετε λιγότερη μυική μάζα, όταν κάνετε δίαιτα για να χάσετε βάρος. Περισσότεροι μυς σημαίνει και περισσότερες καύσεις, οπότε με περισσότερη πρωτεΐνη μπορείτε να δομήσετε και μια πιο αποτελεσματική δίαιτα.

Είναι καλή για τα οστά σας
Υπάρχει ένας “μύθος” ότι η πρωτεΐνη (κυρίως η ζωική πρωτεΐνη) είναι κακή για τα οστά σας. Αυτό βασίζεται στην ιδέα ότι η πρωτεΐνη αυξάνει το “φορτίο οξέος” στο σώμα, οδηγώντας σε αυξημένη διάλυση ασβεστίου από τα οστά, προκειμένου να εξουδετερωθεί το οξύ.

Ωστόσο, οι περισσότερες μακροχρόνιες μελέτες δείχνουν ότι η πρωτεΐνη, συμπεριλαμβανομένης της ζωικής, έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία των οστών.

Οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερη πρωτεΐνη τείνουν να διατηρούν την οστική μάζα τους καλύτερα, καθώς γερνούν, και τείνουν να έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες, που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο οστεοπόρωσης μετά την εμμηνόπαυση.

Πηγή: healthline.com

Σεμινάρια – Εκπαίδευση


 
Άρθρα
« Επιστροφή