2316 016 726  Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 10:00-18:00 & Πέμπτη 10:00-14:00            ΕΙΣΟΔΟΣ  |   ΕΓΓΡΑΦΗ   
» Αρχική » Άρθρα » Διατροφή

Ωμές vs. μαγειρεμένες τροφές: Πώς επηρεάζουν το έντερο
 Το μαγείρεμα των τροφών έχει καταλυτική επίδραση στα βακτήρια που ζουν στο έντερό σας, σύμφωνα με νέα μελέτη.
 

«Μελετήσαμε πώς τα διαφορετικά είδη διατροφής -όπως η χορτοφαγική και η διατροφή με βάση το κρέας– επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου» δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Peter Turnbaugh, αναπληρωτής καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο.

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι κανείς δεν είχε μελετήσει το θεμελιώδους σημασίας ζήτημα πώς το μαγείρεμα μεταβάλλει τη σύνθεση των μικροβιακών οικοσυστημάτων στο έντερό μας», προσθέτει.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ωμό και το μαγειρεμένο κρέας δεν είχε διακριτή επίδραση στα βακτήρια του εντέρου των ποντικιών. Ωστόσο, οι ωμές και μαγειρεμένες γλυκοπατάτες είχαν διαφορετική επίδραση στο μικροβίωμα των πειραματόζωων.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν το εύρημα μέσω της σίτισης των ποντικών και με άλλα ωμά και μαγειρεμένα λαχανικά.

Οι διαφορές που διαπίστωσαν αποδίδονται στην ικανότητα του λεπτού εντέρου να δέχεται καλύτερα τις μαγειρεμένες τροφές, επιτρέποντας στα βακτήρια να μετακινούνται στο έντερο.

Αντίθετα, τα ωμά λαχανικά περιέχουν ενώσεις που φαίνεται ότι καταστρέφουν συγκεκριμένα βακτήρια.

«Διαπιστώσαμε ότι οι διαφορές δεν οφείλονταν μόνο στον μεταβαλλόμενο μεταβολισμό των υδατανθράκων, αλλά ότι μπορεί να προκληθούν από τις χημικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της εξέτασης των άλλων συστατικών της διατροφής μας και πώς επηρεάζουν τα βακτήρια του εντέρου» δήλωσε ο Turnbaugh.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι ωμοφαγικές δίαιτες προκάλεσαν απώλεια βάρους στα ποντίκια, αλλά όταν μετέφεραν τα μικρόβια αυτών των ποντικών σε άλλα ποντίκια, τα τελευταία πήραν βάρος, ένα παράδοξο που πρέπει να εξηγήσουν.

Σε άλλο τμήμα της έρευνας, με ανθρώπους που ακολούθησαν είτε ωμοφαγική διατροφή είτε διατροφή με μαγειρεμένες τροφές, διαπιστώθηκε ότι επίσης επηρεάστηκε η σύνθεση του βακτηρίων του εντέρου.

«Διαπιστώσαμε ότι η επίδραση του μαγειρέματος των τροφών είναι σημαντική και στους ανθρώπους, αν και το μικροβίωμά τους επηρεάζεται με διαφορετικό τρόπο. Μας ενδιαφέρει πολύ να κάνουμε μεγαλύτερες μελέτες παρατήρησης σε ανθρώπους για να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο των μακροπρόθεσμων διατροφικών αλλαγών» αναφέρουν οι ερευνητές.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η διατροφή επηρεάζει το μικροβίωμα, υποδεικνύει πώς τα μικρόβια του εντέρου επιδρούν στην πρόσληψη βάρους και άλλες παραμέτρους της υγείας.

Η μελέτη εγείρει επίσης ερωτήματα για τον τρόπο που έχουν εξελιχθεί τα βακτήρια του εντέρου και αν αυτό μπορεί να επηρεάσει την γενική κατάσταση της υγείας του ανθρώπου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Microbiology.

Πηγή: onmed.gr

Σεμινάρια – Εκπαίδευση

 
Άρθρα
« Επιστροφή