2316 016 726  Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 10:00-18:00 & Πέμπτη 10:00-14:00            ΕΙΣΟΔΟΣ  |   ΕΓΓΡΑΦΗ   
» Αρχική » Άρθρα » Διατροφή

Κατάθλιψη: 10 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε
 Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή που μπορεί να επιδεινωθεί από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών.
Υπάρχουν αρκετές τροφές που, λόγω των συστατικών που περιέχουν, επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προκαλούν απότομες εναλλαγές διάθεσης και επιδεινώνουν τα συμπτώματά της.  

Δείτε παρακάτω τις 10 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε:

Κέτσαπ: Η κέτσαπ είναι ένα προϊόν υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Χαρακτηριστικό είναι ότι περιέχει τέσσερα γραμμάρια ζάχαρης ανά κουταλιά γεγονός που την καθιστά "βόμβα" για άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη.

Λευκό ψωμί: Το λευκό ψωμί φτιάχνεται από επεξεργασμένο λευκό αλεύρι με αποτέλεσμα η κατανάλωση του να ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό έχει σαν συνέπεια να ενεργοποιείται απότομα η παραγωγή ινσουλίνης στο αίμα. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός έχει θεωρηθεί ότι επιδεινώνει την κατάθλιψη.

Dressing: Τα συσκευασμένα dressings καλό είναι να αποφεύγονται καθώς περιέχουν ζάχαρη αλλά και ασπαρτάμη, ένα τεχνητό γλυκαντικό που έχει συνδεθεί με την επιδείνωση της κατάθλιψης.

Αναψυκτικά: Τα αναψυκτικά δεν περιέχουν καθόλου θρεπτικά συστατικά αλλά τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που ευθύνονται για την επιδείνωση της κατάθλιψης. Αντί να πιείτε ένα αναψυκτικό προτιμήστε ανθρακούχο νερό με δύο φέτες λεμόνι.

Αλκοόλ: Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου αλλά και την ψυχολογία σε περίπτωση που καταναλώνεται χωρίς μέτρο. Συνήθως όσοι πάσχουν από κατάθλιψη θεωρούν ότι το ποτό μπορεί να βελτιώσει την διάθεση, αν και μετά νιώθουν συνήθως χειρότερα από πριν.

Ντόνατς: Τα ντόνατς μπορεί να είναι γευστικά, περιέχουν όμως μεταξύ άλλων τρανς λιπαρά, αρκετή ποσότητα ζάχαρης, και λευκό αλεύρι, συστατικά που προκαλούν στον οργανισμό βιολογικές αντιδράσεις που επηρεάζουν αρνητικά στην ψυχολογία.

Χυμός φρούτων: Ο χυμός φρούτων ανεβάζει απότομα την γλυκόζη στο αίμα, δίνοντας ενέργεια που δεν κρατάει πολύ. Εκτός από τις φυτικές ίνες που περιέχουν, οι χυμοί ουσιαστικά είναι νερό με ζάχαρη που δεν θα σας ξεδιψάσουν αντιθέτως θα αφήσουν ένα έντονο αίσθημα πείνας -και δίψας- που θα σας δημιουργήσει έντονες αυξομειώσεις στην ψυχολογία.

Ενεργειακά ποτά: Τα ενεργειακά ποτά, προκαλούν έντονο καρδιακό ρυθμό και διαταράσσουν τον ύπνο εξαιτίας της καφεΐνης, της ζάχαρης και των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών που περιέχουν. Ο συνδυασμός καφεΐνης και ζάχαρης θεωρείται δηλητηριο για όσους παλεύουν με την κατάθλιψη.

Αναψυκτικά διαίτης: Τα αναψυκτικά διαίτης, περιέχουν μεγάλη ποσότητα καφεΐνης και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που ενοχοποιούνται για την επιδείνωση της νόσου.

Γλάσο: Το γλάσο περιέχει ζάχαρη και τρανς λιπαρά που υπάρχουν επίσης στα τηγανητά, την πίτσα, το κεικ, τα μπισκότα και τα κράκερ. Πέρα από την επιδείνωση της κατάθλιψης η ζάχαρη και τα τρανς λιπαρά ευθύνονται μεταξύ άλλων και για πολλές καρδιακές παθήσεις. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε «καλά λιπαρά» όπως είναι τα ψάρια, οι ελιές, οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο που θα βελτιώσουν την γραμμή και την ψυχολογία σας.

Καφές: Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου αλλά και την ψυχολογική διάθεση. Επιλέξτε ντεκαφεινέ καφέ ή ακόμα καλύτερα κάποιο τσάι από βότανα που θα ηρεμήσει το νευρικό σύστημα, θα βελτιώσει τον ύπνο και την διάθεση σας.

Πηγή: onmed.gr


 
 
 
Σεμινάρια – Εκπαίδευση

 
Άρθρα
« Επιστροφή