2316 016 726  Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 10:00-18:00 & Πέμπτη 10:00-14:00            ΕΙΣΟΔΟΣ  |   ΕΓΓΡΑΦΗ   
» Αρχική » Άρθρα » Διατροφή

Κατάλληλες τροφές για την υγεία των νεφρών.
Κάτω από από  τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας το Qi (τσι), η αλλιώς η ενέργεια των νεφρών μας μπορεί κάλλιστα να αποστραγγιστεί. Η ισορροπημένη ενέργεια του νεφρού  αντιστοιχεί στο παρασυμπαθητικό σύστημα, υπεύθυνο για την αποκατάσταση και την αναζωογόνηση. Αν κάναμε έναν παραλληλισμό μεταξύ της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής  και της δυτικής φυσιολογίας, η δράση του Qi (τσι) του νεφρού θα ήταν παρόμοια με το ενδοκρινικό σύστημα και με τις ορμονικές επιρροές του. Ουσίες που καταπονούν τα νεφρά και τα επινεφρίδια, όπως η καφεΐνη, αποστραγγίζουν το Qi των νεφρών ή αλλιώς την σωστή παραγωγή των απαραίτητων ορμονών.

Ανεπάρκεια Qi στους νεφρούς.

Το ανεπαρκές Qi  στους νεφρού έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται  προβλήματα με στειρότητα, αργή ανάπτυξη, χαμηλή λίμπιντο και γήρανση. Πολλοί από εμάς αποτυγχάνουμε να ανανεώσουμε την ενέργεια των νεφρών μας ωστόσο, αν το παραμελήσουμε, διατρέχουμε τον κίνδυνο να εξαντλήσουμε τη ζωτικότητα του πυρήνα μας. Παρακάτω θα δούμε κάποιες τροφές που μπορούν να ωφελήσουν  τα νεφρά και να τα βοηθήσουν ανακτήσουν την χαμένη ενέργεια τους.


Βασικές τροφές για την οικοδόμηση της ενέργειας των νεφρών.

Το βασικό κομμάτι της διατροφικής σοφίας είναι να εστιάσουμε στα τονωτικά τρόφιμα που υγραίνουν τα νεφρά, μαζί με κάποια ήπια δροσιστικά τρόφιμα, και να αντισταθούμε στον πειρασμό να το παρακάνουμε με ψυχρά τρόφιμα .

Νερό – Επειδή τα νεφρά χρειάζονται  υγρασία, προτείνετε άφθονο νερό όλη την ημέρα. Για να υποστηρίξετε το στοιχείο του νερού, προτείνετε μια υγιεινή ποσότητα αλατιού, καθώς το πολύ αλάτι θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Τροφές σε σχήμα νεφρού- Φασόλια. Τα περισσότερα από αυτά αλλά ιδιαίτερα τα  μαύρα φασόλια. Επειδή τα φασόλια έχουν σχήμα νεφρού καθώς είναι και καρποί με δυνατότητα για νέα ζωή, αυτά τα τρόφιμα θεωρούνται ιδιαίτερα θρεπτικά για τα νεφρά.

Μπλε και μαύρα τρόφιμα -Μύρτιλα, βατόμουρα, μούρα. Τα χρώματα μπλε και μαύρο αντιστοιχούν στο στοιχείο του νερού των νεφρών. Το στοιχείο του νερού ενισχύεται τρώγοντας μπλε/μαύρες τροφές.

Θαλασσινά- Ψάρια, γαρίδες, φύκια . Επίσης όλα τα θαλασσινά υποστηρίζουν το στοιχείο του νερού.

Σπόρους - Λιναρόσποροι , κολοκυθόσποροι, ηλίανθος, μαύρο σουσάμι . Οι σπόροι σχετίζονται με τη γονιμότητα και την ανάπτυξη που διέπεται από την ενέργεια των νεφρών.

Ξηροί καρποί - Καρύδια, Κάστανα . Αυτοί οι ξηροί καρποί συνιστώνται ιδιαίτερα για την ενέργεια των νεφρών

Ζωικά προϊόντα - Χοιρινό, πάπια, αρνί, αυγά, τυρί . Μικρές ποσότητες ζωικής πρωτεΐνης. Δεδομένου ότι τα ζωικά προϊόντα είναι πυκνά τρόφιμα, υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις.Εάν υπάρχει πεπτική δυσλειτουργία, η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά της πάπιας μπορεί να είναι υπερβολική. Το αρνί είναι το πιο ζεστό κρέας, οπότε αν το άτομο έχει πολλές εξάψεις ή νυχτερινές εφιδρώσεις, αυτό μπορεί να μην είναι κατάλληλο. Η περίσσεια τυριού μπορεί να είναι πολύ υγραντική για τον σπλήνα. Το πολύ κρέας, ιδιαίτερα χωρίς την ισορροπία των λαχανικών, θα λιμνάσει το συκώτι και θα δημιουργήσει θερμότητα.

Ζωμοί και σούπες από μυελό των οστών – Αυτό θα θρέψει τον μυελό που διέπεται από τους νεφρούς. Ιδιαίτερα ευεργετικό για άτομα που θέλουν να αποτρέψουν ή να θεραπεύσουν την οστεοπόρωση.

Σιτηρά - Κριθάρι, κεχρί. Αυτά τα σιτηρά είναι ήπια και δροσιστικά.

Λαχανικά -Σπαράγγια, λαχανικά με βαθύ πράσινα φύλλα .  Δεδομένου ότι έχουν διουρητικές ιδιότητες, τα σπαράγγια είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στο άνοιγμα της ροής για όσους έχουν σκούρα, λιγοστά ούρα. Τα βαθυπράσινα φυλλώδη λαχανικά  ενισχύουν το αίμα, γι΄ αυτό συνιστώνται ιδιαίτερα. Επίσης, τα υγρά λαχανικά όπως τα αγγούρια και το σέλινο είναι πολύ ευεργετικά.

Φρούτα - Τονίζονται τα πεπόνια ιδιαίτερα γιατί είναι ενυδατικά και ήπια δροσερά. Τα πολλά φρούτα μπορεί να είναι πολύ δροσερά με αποτέλεσμα διάρροια, αλλά 2-4 κομμάτια φρούτων την ημέρα είναι  μια καλή ποσότητα .

Περισσότερα μαθαίνουμε στη διάρκεια των μαθημάτων Ρεφλεξολογίας και Παραδοσιακής Κινέζικής Ιατρικής .

Πληροφορίες για την εκπαίδευση στη Ρεφλεξολογία δείτε εδώ.

Πληροφορίες για την εκπαίδευση στη Παραδοσιακή Κινέζική Ιατρική δείτε
εδώ.

Σεμινάρια – Εκπαίδευση

 
Άρθρα
« Επιστροφή