2316 016 726  Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 10:00-18:00 & Πέμπτη 10:00-14:00            ΕΙΣΟΔΟΣ  |   ΕΓΓΡΑΦΗ   
» Αρχική » Άρθρα » Διατροφή

Επικίνδυνη για την υγεία η διατροφή με πολύ κρέας
 Η καθημερινή κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών, κυρίως κόκκινου κρέατος, είναι επικίνδυνη για την υγεία, επιβεβαιώνει νέα μελέτη.
 

Όσοι τρώνε καθημερινά ζωικές πρωτεΐνες και κυρίως κόκκινο κρέας, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Τα ευρήματά της υποστηρίζουν εκείνα προγενέστερων μελετών αλλά και των κατευθυντήριων οδηγιών, που συνιστούν να μην υπερβαίνουμε τη μία ή δύο μερίδες κρέας την εβδομάδα.

Η παρούσα μελέτη άρχισε την περίοδο 1984-1989 σε 2.641 άνδρες, οι οποίοι εκείνη την εποχή είχαν ηλικία 42-60 ετών.

Εικοσιδύο χρόνια αργότερα, 1.225 από τους άνδρες είχαν χάσει τη ζωή τους.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τη διατροφή τους σε συνάρτηση με την υγεία τους, διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν τις περισσότερες ζωικές πρωτεΐνες και κυρίως κόκκινο κρέας, είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να έχουν πεθάνει στο μεσοδιάστημα.

Η ποσότητα που συσχετίσθηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου ήταν από 200 γρ. και πάνω την ημέρα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε τρία μέτρια λουκάνικα ή έξι φέτες μπέικον ή μία μπριζόλα ημερησίως.

Όσοι έτρωγαν καθημερινά αυτή την ποσότητα είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να έχουν χάσει τη ζωή τους, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν πρωτεΐνες από άλλες πηγές.

Ωφέλιμες πηγές πρωτεϊνών θεωρούνται τα ψάρια, τα λευκά κρέατα (π.χ. πουλερικά) τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί κ.λπ. Κανένα από αυτά δεν φάνηκε να σχετίζεται με τη θνησιμότητα.

Η νέα μελέτη έδειξε πως η καθημερινή κατανάλωση κόκκινου κρέατος ήταν ιδιαιτέρως επιβαρυντική για τους εθελοντές με διαβήτη τύπου 2, καρδιοπάθεια ή καρκίνο.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.

Όχι πάνω από 70 γρ. την ημέρα

Η μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας. Στην Φινλανδία οι υγειονομικές Αρχές συνιστούν να περιορίζεται η κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών και ιδίως κρέατος σε 500 γρ. εβδομαδιαίως. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε λίγο περισσότερα από 70 γρ. την ημέρα.

Τα νέα ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι η υπερκατανάλωση κρέατος είναι επιζήμια για την υγεία. Το κόκκινο κρέας και τα προϊόντα του περιέχουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά απ’ όσα το λευκό (κοτόπουλο ή γαλοπούλα). Η αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών σχετίζεται με αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης, η οποία οδηγεί στην καρδιοπάθεια.

Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων κρεατικών μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ωστόσο δεν πρέπει να αποφεύγουμε εντελώς τις ζωικές πρωτεΐνες. Ειδικά το κόκκινο κρέας είναι πλούσια πηγή καλής ποιότητας πρωτεϊνών. Περιέχει επίσης εύκολα απορροφήσιμο σίδηρο και βιταμίνη Β12.

Πηγή: iatropedia.gr

Σεμινάρια – Εκπαίδευση

 
Άρθρα
« Επιστροφή