2316 016 726        Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη 10:00-14:00 & 17:00-21:00            ΕΙΣΟΔΟΣ  |   ΕΓΓΡΑΦΗ   
» Αρχική » Άρθρα » Διατροφή

5 υγιεινοί υδατάνθρακες που πρέπει να τρώτε
 Παρότι κάποιες δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, όπως η κετογονική και η Άτκινς, επιφέρουν ταχεία απώλεια βάρους, συχνά προκαλούν προβλήματα υγείας.

Αντίθετα με αυτό που πιστεύεται από πολλούς, οι υδατάνθρακες και ειδικά όσοι είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, έχουν οφέλη για την υγεία.

Πέρα από την ενέργεια που δίνουν στον οργανισμό, προστατεύουν από πολλές παθήσεις και συμβάλλουν στον έλεγχο του βάρους.

Δείτε παρακάτω πέντε καλές πηγές υδατανθράκων που οι ειδικοί συστήνουν να εντάξετε στη διατροφή σας, σύμφωνα με το onmed.gr:

Δημητριακά ολικής άλεσης: Οι ολόκληροι αναποφλοίωτοι σπόροι, όπως το σιτάρι, η βρόμη, η κινόα και το μαύρο ρύζι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες που προκαλούν αίσθημα πληρότητας. Μελέτες έχουν δείξει η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη.

Όσπρια: Οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια, ο αρακάς είναι υγιεινοί υδατάνθρακες βραδείας πέψης, πλούσιοι σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες και φυτοχημικά. Τα τελευταία μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα και αναδομούν το DNA, διαδικασία που συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου.

Γλυκοπατάτες: Είναι πλούσιες σε βιταμίνες A, B6 και C. Επειδή περιέχουν άμυλο και έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Κολοκύθα: Αν και περιέχει φυσικά σάκχαρα, είναι πλούσια σε λουτεΐνη, η οποία προστατεύει την όραση. Η κολοκύθα περιέχει επίσης πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, μαγνήσιο και κάλιο που ωφελούν την υγεία των οστών.

Φρούτα: Λόγω των σακχάρων που περιέχουν, πολλές δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων τα απαγορεύουν. Τα φρούτα αποτελούν όμως βασικό τμήμα μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, ειδικά όταν τρώγονται με τη φλούδα και όχι σε μορφή χυμών που έχουν υψηλή συγκέντρωση σε σάκχαρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μήλο με τη φλούδα παρέχει διπλάσιες φυτικές ίνες, 25% περισσότερο κάλιο και 40% περισσότερη βιταμίνη Α απ’ ότι αν το τρώγατε χωρίς τη φλούδα.

« Επιστροφή